Waardenburg: wateroverlast Korte Woerden en Dr. Van Wieringenstraat

Wateroverlast door hevige hoosbuien. Je ziet het steeds vaker in het nieuws. In de wijk Korte Woerden in Waardenburg kunnen ze er over mee praten. Na een hevige bui is soms zelfs inzet van de brandweer nodig om het water uit de straten te pompen. En in sommige gevallen gaat het ook mis in huis.

Met Korte Woerden bedoelen we de straten Hoge Sluisstraat, Prinses Beatrixstraat, Hiernstraat, Korte Woerdenstraat, Notaris van Aalstweg, Zandweg, Dokter Kijlstradreef en de Eben-Haëzerschool. In 2023 is besloten om ook de Dr. van Wieringenstraat toe te voegen. Ook daar hebben inwoners last van water.

Onderzoek naar wateroverlast

Eind 2021 heeft de gemeente met een vragenlijst bij de inwoners informatie opgehaald over de wateroverlast die zij ervaren. Er zijn 33 ingevulde vragenlijsten ingeleverd. Achter de schermen is daarna doorgewerkt. Er zijn diverse onderzoeken uitgevoerd, er zijn gesprekken geweest met verschillende organisaties en de wensen en eisen van zowel de bewoners als de verschillende afdelingen binnen de gemeente zijn op een rijtje gezet. In 2023 hebben we onderzocht of het projectgebied uitgebreid zou moeten worden. Besloten is om ook de Dr. van Wieringen aan het projectgebied toe te voegen. Dit betekende dat ook de ontwerptekeningen aangepast moesten worden.

Herinrichting van de wijk om wateroverlast te verminderen

We gaan een nieuwe riolering voor de afvoer regenwater aanleggen. En het oude riool voor afvalwater gaan we vervangen. Boven de grond komen er aanpassingen in de bestrating en groen. Met deze aanpassingen willen we de wateroverlast zo veel mogelijk beperken. Dit betekent niet dat er nooit meer water op straat zal staan. Wel dat we gaan zorgen dat het riool tijdens een hevige bui niet overbelast wordt en voor water in huis zorgt. En dat water vanaf de straat niet makkelijk in huis stroomt.

De gemeente kan dit niet alleen. Heel veel water is namelijk afkomstig van daken van woningen. Tijdens een hevige bui vult het riool zich hierdoor snel. Ook aan de bewoners wordt daarom gevraagd een bijdrage te leveren door hun regenpijp af te koppelen van het riool.

Ontwerp

Het voorlopig ontwerp is klaar. Op deze kaarten staan de aanpassingen in de straten en het groen. 

We presenteerden het ontwerp op een inloopavond in januari 2024. Inwoners stelden vragen en deelden hun eventuele zorgen. Lees hier de reactie van de gemeenteexterne-link-icoon daarop.

Informatiebijeenkomst 12 maart 2024

Tijdens de inloopavond in De Koeldert in Waardenburg presenteerden we het aangepast ontwerp.

Voortgang en planning

  • 2025: start werkzaamheden begin 2025. We zijn hierbij afhankelijk van de netbeheerders die eerst kabels en leidingen moeten vernieuwen. 
  • Eind april: definitief ontwerp op webpagina
  • 12 maart 2024: presentatie aangepast ontwerp op inloopavond in De Koeldert in Waardenburg tussen 18.30 en 20.30 uur.
  • Januari 2024: presentatie voorlopig ontwerp

Vragen

Heeft u vragen over dit project? Stel ze via wegontwerp-waardenburg@westbetuwe.nl