Terras aanvragen

Horecabedrijven die etenswaren voor directe consumptie verkopen, mogen een terras inrichten. Hiervoor vraagt u een wijziging aan op uw bestaande exploitatie- of alcoholvergunning. Deze aanvraag moet voldoen aan de voorwaarden die zijn gesteld in artikel 2:28a van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Belangrijk om te weten

Een terras op de openbare weg kan gevolgen hebben voor de veiligheid, de omgeving en het onderhoud van de weg. Daarom heeft u toestemming van de gemeente nodig om hier een terras te plaatsen. Een terras vraagt u aan door middel van een wijziging op uw bestaande exploitatie- of alcoholvergunning.

Wilt u parasols vastzetten (verankeren), bijvoorbeeld in de grond of aan de muur? Of wilt u voor uw terras een overkapping of luifel aan uw gevel maken? Daarvoor moet u een omgevingsvergunning aanvragen. Dit kan via het digitale omgevingsloketexterne-link-icoon en moet u doen voordat het terras wordt geplaatst.

Als er iets in uw situatie verandert, moet u een nieuwe aanvraag doen. Bijvoorbeeld als de afmetingen van uw terras veranderen.

Belangrijk om te weten!
Hulpverleningsdiensten (zoals brandweer en ambulance) moeten minimaal een 4,5 meter brede vrije doorgang hebben naar het horecabedrijf.

De aanvraag

Wilt u een terras exploiteren? Lever dan eerst de volgende gegevens aan.

  • Als u over een exploitatievergunning beschikt, dan ontvangen wij graag een ingevuld formulier aanvraag exploitatievergunning, hieronder te downloaden.
  • Als u over een alcoholvergunning beschikt, dan ontvangen wij graag een ingevuld formulier aanvraag alcoholvergunning. Ga daarvoor naar de pagina Alcoholwetvergunning;
  • Een kopie van een geldig legitimatiebewijs (paspoort of ID) van elke bestuurder en leidinggevende(n) die op de vergunning kommen te staan. Kopieer voor én achterkant van het legitimatiebewijs;
  • Een verklaring/arbeidsovereenkomst van elke leidinggevende(n);
  • Een plattegrond van de inrichting op schaal1:100. Hierop moet duidelijk staan wat de afmetingen (lengte, breedte en hoogte) en de oppervlaktes van de publiekstoegankelijke ruimtes zijn. In de tekening moet u ook aangeven  waar de bar, keuken, toiletten, vitrines liggen. Gebruik hiervoor het document Voorbeeld Inrichtingstekening dat u hieronder kunt downloaden.
  • Een plattegrond van het terras.  Gebruik hiervoor het document Terrastekening dat u hieronder kunt downloaden. In dit voorbeeld ziet u, hoe u het terras kan intekenen en aan welke voorwaarden de tekening moet voldoen.
  • In welke periode u het terras open wilt houden en welke openingstijden u wenst.
  • Stuur de benodigde omgevingsvergunning mee als dit van toepassing is.

Vragen?

We helpen u graag. Neem daarom contact op met team vergunningen Apv. De medewerkers van team vergunningen Apv kunnen u verder informeren. Mail naar teamapvvergunningen@westbetuwe.nl.

Kosten

De kosten van een omgevingsvergunning en exploitatie- en alcoholvergunningen staan in de Verordening op de heffing en de invordering van leges gemeente West Betuwe. De verordening staat op de officiële publicaties van overheid.nlexterne-link-icoon. Zoek op legesverordening, dan vindt u de meest recente legesverordening.