Terras aanvragen

Een terras op de openbare weg kan gevolgen hebben voor de veiligheid, de omgeving en het onderhoud van de weg. Daarom heeft u toestemming van de gemeente nodig om hier een terras te plaatsen. Een terras vraagt u aan door middel van een wijziging op uw bestaande exploitatie- of alcoholvergunning.

Wilt u parasols vastzetten (verankeren), bijvoorbeeld in de grond of aan de muur? Of wilt u voor uw terras een overkapping of luifel aan uw gevel maken? Daarvoor moet u een omgevingsvergunning aanvragen. Dit kan via het omgevingsloket en moet u doen voordat het terras wordt geplaatst.

Als er iets in uw situatie verandert, moet u een nieuwe aanvraag doen. Bijvoorbeeld als de afmetingen van uw terras veranderen.

Belangrijk om te weten!
Hulpverleningsdiensten (zoals brandweer en ambulance) moeten minimaal een 4,5 meter brede vrije doorgang hebben naar het horecabedrijf.

Wilt u een terras exploiteren? Lever dan eerst de volgende gegevens aan.

  • Als u over een exploitatievergunning beschikt, dan ontvangen wij graag een ingevuld formulier aanvraag exploitatievergunning;
  • Als u over een alcoholvergunning beschikt, dan ontvangen wij graag een ingevuld formulier aanvraag alcoholvergunning model A (bij commercieel) of model B (bij para commercieel);
  • Een kopie van een geldig legitimatiebewijs (paspoort of ID) van elke bestuurder en leidinggevende(n) die op de vergunning kommen te staan. Kopieer voor én achterkant van het legitimatiebewijs;
  • Een verklaring/arbeidsovereenkomst van elke leidinggevende(n);
  • Een plattegrond van de inrichting op schaal1:100. Hierop moet duidelijk staan wat de afmetingen (lengte, breedte en hoogte) en de oppervlaktes van de publiekstoegankelijke ruimtes zijn. In de tekening moet u ook aangeven  waar de bar, keuken, toiletten, vitrines liggen. Gebruik hiervoor het document 
  • Een plattegrond van het terras.  Gebruik hiervoor het In dit voorbeeld ziet u, hoe u het terras kan intekenen en aan welke voorwaarden de tekening moet voldoen.
  • In welke periode u het terras open wilt houden en welke openingstijden u wenst.
  • Stuur de benodigde omgevingsvergunning mee als dit van toepassing is.

Vragen?

Bel dan met Team vergunningen van de gemeente West Betuwe via 0345 - 72 88 00, of stuur een mail naar gemeente@westbetuwe.nl. Zij helpen u graag verder.

  • De kosten voor het in behandeling nemen van een wijziging van een exploitatievergunning bedraagt €113,50 (tarief 2022).
  • De kosten voor het in behandeling nemen van een wijziging van een alcoholvergunningvergunning bedraagt €170,50 (tarief 2022).