Sportveld

Situatieschets

In veel van onze kernen liggen sportvelden. Sommige zijn van ons en anderen niet. Ze liggen in een open landschap of juist tussen de bomen. Of tegen de woonwijk aan. De velden zijn grotendeels verlicht. De verlichting op de velden is n de meeste situaties van ons. De rest van de verlichting van de sportverenigingen. De verlichting is van ver al zichtbaar. Sportveldverlichting moet om 23 uur uit zijn.

Wet- en regelgeving

In het Activiteitenbesluit staat dat de verlichting op de velden om 23.00 uur uit moet zijn.  

Lichthinder

Doordat de veldverlichting fel licht is om goed te kunnen sporten, kan het lichthinder veroorzaken. Door een armatuur goed te richten is er minder uitstraling naar de omgeving. Nieuwere armaturen hebben vaak betere spiegels waardoor het makkelijker is om het licht daar te krijgen waar het nodig is.

Bij het vervangen van de lamp verandert soms de stand van de spiegel en is het licht niet meer goed gericht. Er ontstaat dan meer hinder dan nodig is. Vervelend voor de omgeving en ook voor de sporters op het veld. Er kunnen dan namelijk donkere plekken of vlekken op het veld ontstaan.

Foto: Voetbalveld in Meteren. Licht is van een verre afstand nog zichtbaar en lijkt het donker er omheen.

Bewustwording

Het is belangrijk dat de sportvereniging zich bewust is van mogelijke lichtuitstraling en energieverbruik:

  • Doe alleen het licht aan op de velden waar getraind wordt.
  • Dim het licht als er op een sportveld geen wedstrijd is maar alleen training.
  • Zet het licht niet op wedstrijdniveau als er geen wedstrijd gespeeld wordt.
  • Doe het licht na het spelen uit als er geen andere spelers meer gebruikmaken van het veld.
  • Vervang niet zelf een lamp en laat lampen regelmatig controleren op de juiste afstelling.

Led

Ledverlichting is in opkomst voor de sportvelden. Het voordeel hiervan is dat het direct brandt. Je kan het dus pas aanzetten op het moment dat er gespeeld wordt. Je kunt het ook goed dimmen. De meeste velden hebben al ledverlichting staan.

Parkeren

Bij alle sportvelden is parkeergelegenheid. Parkeerplaatsen zijn vaak openbaar en de verlichting is van ons. Soms is het niet openbaar en dan is de verlichting van de vereniging. Het licht op parkeergelegenheden bij sportvelden is vaak de hele nacht aan, terwijl er geen auto’s meer staan.

Foto: Parkeerplaats voetbalveld in Geldermalsen. Verlichting op parkeerplaats brandt volop ook als er niemand meer sport en het terrein leeg is.

Hoe gaan we om met verlichting op sportvelden

  • We stellen de veldverlichting goed af om onnodig lichthinder te voorkomen.
  • De conventionele verlichting (allesbehalve led) vervangen we door ledverlichting zodra er financiële middelen beschikbaar zijn.
  • Onze verlichting op de parkeerterreinen dimmen we na 19 uur en zetten we na 00.00 uur uit als het terrein weinig of niet gebruikt wordt. Dit bekijken we per situatie.
  • We overleggen met de sportverenigingen of zij hun verlichting (op sportterrein en parkeerplaats) ook willen dimmen en na 00.00 uur willen uitzetten. Zo voorkomen we onnodige lichthinder.