skateclinic

Schooljeugd geniet dankzij subsidie van skate-clinics van IJsclub D’n Ouwe Wiel

07 juni 2024
Dorpen en stadjes

Heb jij als vereniging, instelling of organisatie een goed idee voor een activiteit om meer inwoners in beweging te krijgen en te houden? Vraag hier dan subsidie voor aan bij de gemeente West Betuwe. Met de subsidie zijn de skateclinics van IJsclub d'n Ouwe Wiel mede mogelijk gemaakt. Buurtsportcoaches geven nu namens de ijsclub skatelessen op scholen.

“Voor de skateclinics op scholen maken we gebruik van een Skatekar van de KNSB”, vertelt Teus van Horssen, voorzitter van IJsclub d’n Ouwe Wielexterne-link-icoon. “In deze kar zitten skeelers en beschermmaterialen zoals  helmen, kniebeschermers en polsbeschermers, kinderen hoeven dit dus niet zelf te hebben. De buurtsportcoaches van Welzijn West Betuwe geven voor ons de clinics. In dit uurtje maken kinderen spelenderwijs kennis met het skaten en leren ze ook om goed te vallen. Daarna hopen we dat de kinderen zo enthousiast zijn dat ze iedere week op dinsdag bij ons komen trainen. Ook deze trainingen hebben we door de subsidie overigens extra leuk kunnen maken. Zo hebben we een springschans kunnen aanschaffen.” 

Remmen, vallen en opstaan  

Het idee voor de skateclinics is ontstaan uit de wens dat er ook in de zomer de ijsbaan in Herwijnen goed gebruikt wordt. Van Horssen: “We hebben een prachtige asfaltbaan van maar liefst 333 meter die zeer geschikt is om op te skaten en skeeleren. We zagen best wel veel kinderen op straat skaten en we bedachten het plan om ze bij ons goed te leren skaten. Dus hoe moet je remmen, hoe moet je vallen, dat is ook superbelangrijk voor de veiligheid. Met skateclinics op basisscholen wilden we lidmaatschap bij ons gaan promoten. We hadden echter geen geld om dit plannetje in gang te zetten. Daar kwam de subsidie van het sportakkoord in beeld. Ook hebben we meegedaan aan de Rabo clubsupport. Hierdoor konden we de skatelessen op scholen gaan aanbieden en materialen aanschaffen.” 

Alle basisscholen benaderd

Samen met Welzijn West Betuwe heeft IJsclub d’n Ouwe Wiel alle basisscholen in de gemeente benaderd om zich in te schrijven voor de skateclinics. Uiteindelijk hebben ongeveer 600 kinderen vanuit de scholen meegedaan. “Wij brengen de Skatekar met materialen naar de school en de buurtsportcoaches geven de clinic. De volgende dag gaan we door naar een andere school. In drie weken gaan we zo bijna alle basisscholen in de gemeente langs”, legt Van Horssen de werkwijze uit. “De lessen worden goed ontvangen door de kinderen. Zowel door leerlingen die de eerste keer op de skeelers staan als door kinderen die al vaker skaten. Jammer genoeg zien we daarna toch weinig van de leerlingen terug op onze ijsbaan. We hadden op meer gehoopt, maar we beseffen ook dat ouders van kinderen uit andere dorpen, moeten halen en brengen. Dat is toch een drempel. Maar we gaan zeker wel door. Het plezier van de kinderen bij de trainingen en dat je ziet hoe hard ze vooruitgaan. Dat is mooi. Je hebt gewoon een lange adem nodig om het goed van de grond te krijgen.”  

Volg ook een proefles

Van Horssen is blij met de subsidie van de gemeente. “Anders hadden we de investering niet kunnen doen om op scholen de skateclinics te kunnen geven. Het contact met gemeente en Welzijn West Betuwe verloopt ook goed, ze hebben ons ook geholpen met tips om het plan goed op papier te zetten zodat de aanvraag ook wordt goedgekeurd. Ik kan het anderen dan ook aanraden om ondersteuning aan te vragen. Alle hulp is welkom. Net als nieuwe leden. Kom dus vooral eens langs voor een proefles op dinsdagavond.”   

Heb je ook een goed plan om sport en bewegen in West Betuwe te versterken? Vraag subsidie aan op de pagina Subsidie maatschappelijke activiteiten.externe-link-icoon