Kansenkaart Heukelum
De Kansenkaart geeft de mogelijkheden aan waar we de komende jaren kansen zien voor de kern van Heukelum om bij te dragen aan de ambities en opgaven uit de Omgevingsvisie West Betuwe.
West Betuwe is één van de meest uitgestrekte, groene en waterrijke plattelandsgemeenten van Nederland. De gemeente heeft circa 52.000 inwoners en bestaat uit 24 dorpen en 2 stadjes.
De gemeente West Betuwe wil er zijn voor haar inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) organisaties. Samen met de samenleving willen we bouwen aan een krachtige en toekomstbestendige gemeente. Hiertoe heeft de gemeenteraad in 2022 de Omgevingsvisie West Betuwe vastgesteld.
Aanleiding: Omgevingsvisie West Betuwe
De Omgevingsvisie geeft op hoofdlijnen aan voor verschillende thema’s opgaven en ambities, waar we op in willen zetten en hoe we daar uitvoering aan willen geven. Onze omgevingsvisie geeft daarmee richting aan toekomstige ontwikkelingen, initiatieven en beleid. De Omgevingsvisie geeft tevens aan dat per kern de ambities en mogelijkheden uitgewerkt worden in een kernspecifieke gebiedsuitwerking.
De Kansenkaart
De voorliggende Kansenkaart betreft de kernspecifieke gebiedsuitwerking voor Heukelum. Formeel positioneren we het document als een vrijwillig programma onder de Omgevingswet.
De Kansenkaart brengt in beeld wat de kansen zijn voor ruimtelijke ontwikkelingen om vanuit Heukelum bij te dragen aan de ambities en opgaven in de Omgevingsvisie West Betuwe. Op de Kansenkaart ligt de focus op de kern van Heukelum, grofweg is dit het gebied dat niet in het bestemmingsplan buitengebied ligt, met de directe zone daaromheen. De Kansenkaart kent geen harde plangrens.
De Kansenkaart richt zich uitsluitend op de ruimtelijke ingrepen die invulling kunnen geven aan de ambities die uitgesproken zijn in de Omgevingsvisie West Betuwe. De Kansenkaart is nadrukkelijk geen economische toets, geen eigendomstoets, geen programmatische toets (b.v. wonen, bedrijvigheid en verkeer), geen toets met betrekking tot omgevingsaspecten (o.a. stikstof, bodem- en waterkwaliteit, natuurwaarden, externe veiligheid, archeologie) en een zeer beperkte toets aan niet-ruimtelijke programmaonderdelen (bv sociaaleconomisch, recreatie). Deze toetsen worden bij de uitwerking per kern geïmplementeerd.
De Kansenkaart is geen statisch document, maar levendig en in beweging. Bovendien zullen er vraagstukken zijn die zich in de loop der tijd aandienen en of aan verandering onderhevig zijn.
De gemeente maakt de afweging aan welke ontwikkeling ze haar medewerking verleent. Hierbij kan de gemeente tevens aanvullende randvoorwaarden meegeven.
De Kansenkaart vormt geen vervanging van geldend beleid. Beleidsplannen blijven van kracht.