Inwoner Jaap over toekomstbestendig wonen lening

Je huis verduurzamen kan een flinke investering zijn. Inwoner Jaap Burggraaff uit Geldermalsen maakte daarom gebruik van de Toekomstbestendig wonen lening om zijn huis energiezuinig te maken.

‘In de zomer krijgen we geld terug op onze energierekening’

Hoe ben je op het spoor gekomen van de Toekomstbestendig wonen lening?

Ik was op de hoogte van het bestaan van duurzaamheidsleningen, en tijdens het googelen kwam ik al snel uit op de Toekomstbestendig wonen lening op de site van gemeente West Betuwe.

Waarom besloten jullie gebruik te maken van de Toekomstbestendig wonen lening?

In mei 2022 kochten wij een jaren zeventig woning aan de Lingedijk. Bij het plannen van een nieuwe indeling kozen we ervoor het huis te strippen, en vonden we het de moeite waard energiebesparende maatregelen te nemen. Eerst dachten we de kosten daarvan via de hypotheek te kunnen regelen, maar omdat de rente ineens omhoog schoot, bleek de gemeentelijke lening tegen 1.6% rente voordeliger.

Hoe is het aanvraagproces verlopen?

Met één persoon als aanspreekpunt verliep het heel soepel, en nadat onze aanvraag in behandeling genomen was, werd deze ook snel goedgekeurd. Ik had voorafgaand aan de lening-aanvraag offertes opgevraagd, dus we wisten precies wat we wilden, en konden een goede inschatting van de kosten maken.

Wat is het resultaat van de gerealiseerde duurzaamheidsmaatregelen?

Met de lening hebben we een warmtepomp aangeschaft, spouwmuur- en vloerisolatie aan laten brengen en dertien zonnepanelen laten plaatsen. Daarnaast hebben we, buiten de lening om, met eigen geld de ramen vervangen met HR++ glas. Dat heeft zich deze zomer vertaald in een negatieve energierekening. We krijgen dus geld terug, terwijl we een vrijstaand huis hebben, met een woonoppervlak van 140 vierkante meter.

Tips van Jaap

  1. Check je eigen aannames bij het Energieloket West Betuwe. Wij dachten dat we niet volledig van het gas af zouden kunnen, maar niets bleek minder waar. Dus we hebben nu een volledig elektrische warmtepomp in plaats van een hybride, die trouwens een veel langere levertijd heeft. Je hebt ook niet veel ruimte nodig, want een warmtepomp heeft het formaat van een flinke vriezer. Buiten is nog een plekje nodig ter grootte van een uit de kluiten gewassen airco.
  2. Behalve de gemeentelijke lening, is er ook de ISDE-Rijkssubsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Daarbij worden de door jezelf voorgefinancierde maatregelen achteraf vergoed. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden, maar ik adviseer: neem de tijd daarvoor, en zoek het uit.
  3. Let ook eens op de verhouding waarde van je huis en de schuld op je hypotheek. Bij ons kwam die door de gemeentelijke lening onder een bepaald percentage, waardoor de bank je hypotheekrente-percentage gunstiger afstelt.

Vragen

Meer informatie of heb je vragen? Team Duurzaamheid van de gemeente West Betuwe (Otto de Nobel) helpt graag. Neem contact op via 0345 - 72 88 00.

Informatie over toekomstbestendig-wonenlening