Honden uitlaten

Veel inwoners van West Betuwe hebben een hond. Voor het uitlaten van de trouwe viervoeters in West Betuwe hebben we afspraken over aanlijnen en het opruimen van hondenpoep. 

Opruim- en aanlijnplicht

In de gemeente West Betuwe moet u zowel binnen- als buiten de bebouwde kom uw hond aangelijnd houden en u ruimt de hondenpoep zelf op. Binnen de bebouwde komt moet u het opruimmiddel, bijvoorbeeld hondenpoepzakjes, bij u dragen. De zakjes met hondenpoep mogen in de openbare afvalbakken of u doet ze thuis bij het restafval. 

Hondenbelasting

U betaalt geen hondenbelasting in de gemeente West Betuwe.

Hondenpoep(zakjes) en zakjeshouders

We vragen u om de uitwerpselen van uw hond altijd op te ruimen. Hondenpoep zorgt, net als zwerfvuil, voor een vies straatbeeld. Bovendien is hondenpoep niet alleen vies en onhygiënisch, het is in bepaalde gevallen ook een risico voor de gezondheid van mens en dier. Honden snuffelen graag aan poep van andere honden. Die poep is vaak een bron van infectie. Zo kunnen honden last krijgen van wormen. Spelende kinderen kunnen besmet raken met wormen wanneer zij met hondenpoep in aanraking komen. Een infectie met de wormen kan leiden tot griepachtige klachten.  Daarom: ruim de poep van uw hond op. 

Het is verplicht voor eigenaren of begeleiders van honden om een opruimmiddel bij zich te hebben. Bijvoorbeeld hondenpoepzakjes. U kunt de hondenpoepzakjes kopen bij de dierenspeciaalzaak. Maar u kunt natuurlijk ook een ander zakje of opruimmiddel gebruiken.

In enkele kernen hangen zakjeshouders. Deze worden beheert en aangevuld door de inwoners zelf. 

Bestaande uitlaatstroken vervallen

In een aantal kernen waren nog hondenuitlaatstroken aanwezig. Dit zijn grasstroken waar vaker wordt gemaaid en de uitwerpselen buiten de maaiperiode worden opgeruimd.
Per 1 maart 2022 zijn deze hondenuitlaatstroken vervallen. De stroken worden alleen nog gemaaid en er geldt een opruimplicht voor de uitwerpselen. 

Hondenuitrenvelden

In enkele kernen van de gemeente zijn hondenuitrenvelden. Dit zijn velden met een hek er omheen waar de hond mag loslopen. Hier geldt ook de opruimplicht. U vindt deze velden onder andere op:

  • Beesd - Sportstraat
  • Geldermalsen - Dijkmanszoet
  • Geldermalsen - Lange Akker  
  • Geldermalsen - Kornestraat    
  • Tricht - De Twee Morgen

De gemeente legt geen hondenuitrenvelden aan. Wel kunt u namens de kern of buurt een verzoek indienen om zelf een hondenuitrenveld aan te leggen. Hiervoor kunt u een aanvraag doen voor het leefbaarheidsbudget

Overlast van honden melden

Hondenpoep

Ervaart u overlast door hondenpoep dat niet is opgeruimd? Wij kunnen alleen bekeuren als wij zien dat de persoon de poep niet opruimt. Ligt er in een gebied of bepaalde plek vaak hondenpoep? Meld dit dan via de Avri-app onder ‘Melding maken’ > ‘Hondenoverlast’ > ‘opruimplicht’.

Springen, blaffen of grommen

Springen, blaffen of grommen is niet verboden. Ook niet als iemand er last van heeft. Wij kunnen hier niks tegen doen. U hoeft hierover geen melding te maken. 
Blaft de hond als de buren weg zijn? Misschien weten ze het niet? Loop even langs of doe 
een kaartje in de bus.

Bijtende hond

Is een mens of dier gebeten? Doe hiervan aangifte bij de politie. Het maken van een melding bij de gemeente is niet nodig.

Loslopende hond waar dat niet mag

Ziet u eenmalig een loslopende hond? Dan hoeft u geen melding te maken bij de gemeente. Op het moment dat wij er zijn, is de hond al weg. Loopt de hond vaker los? Maak dan wel een melding. Wij registeren uw melding en gaan controleren. Wij kunnen hier alleen iets tegen doen als wij hem op heterdaad betrappen.

Vragen?

Heeft u vragen heeft over het de aanlijn- en opruimplicht? Dan kunt u terecht bij ons Klant Contact Centrum via 0345 - 72 88 00 of mail gemeente@westbetuwe.nl