Heukelum

Kleine stad met heerlijke krakelingen en oude historie

Vandaag de dag staat Heukelum in de eerste plaats bekend om de overheerlijke Heukelumse krakelingen. Beslist een bezoek aan de plaatselijke bakker waard!

Ergens rond 1230 kreeg de plaats een ommuring en zeker nog voor het jaar 1393 volgde de toekenning van stadsrechten. Klein maar fijn, maar wel een echte stad. Die oude historie is ook overal herkenbaar en te zien wanneer u door de kleine straatjes wandelt. Leuke geveltjes met allerlei ornamenten, wapenschilden en de in deze streek zo veelvuldig aanwezige levensboom in het glas boven menige deur. U kunt hier lekker flanneren langs de Linge met een stop bij de leuke jachthaven. Net voor de stad ziet u wat verscholen in het groen het kasteel Merckenburg.

Jarenlang lagen de restanten van de middeleeuwse stadsmuur onder de grond verscholen. Actieve inwoners hebben zich jarenlang sterk gemaakt voor herstel van het oorspronkelijk stadsgezicht. En met succes. Op de oorspronkelijke fundamenten werd de stadsmuur opnieuw opgemetseld. Met een prachtige wandelpromenade is zij sinds kort hét visitekaartje van Heukelum. Naast de genoemde krakelingen natuurlijk.