Haaften

Een typisch dijkdorp aan de Waal

Zeker vanuit het aan de overkant gelegen Zaltbommel is Haaften heel herkenbaar. Dat komt door korenmolen ‘De Blauwe Reiger’, de  Nederlands Hervormde Kerk en vooral door de restanten van het oude kasteel ‘Goudenstein’. Gewoon bij een inwoner in de achtertuin staat daarvan nog een hoektoren met muurstompen die aan een ver verleden herinneren.

Voor uw dagelijkse levensbehoeften kunt u hier prima terecht en daarnaast kent Haaften een rijk geschakeerd verenigingsleven. De Rijkswegen A2 en A15 en het NS-station Zaltbommel liggen vlakbij. Handige infrastructuur. Maar de directe omgeving van het dorp kenmerkt zich echter door een geweldig mooie natuur die steeds meer door de toerist wordt ontdekt. Natuurlijk zijn de vele fruitboomgaarden en de dijk langs de Waal op zichzelf al grote trekkers. Datzelfde geldt echter net zo zeer voor de uiterwaarden waarin u allerlei watervogels kunt aantreffen. Vooral de Crobsche Waard huisvest veel vogels.  Bij het natuurzwembad in ‘de Crob, zoals deze waard in de volksmond heet, verblijft een aalscholverkolonie. In het havengebied vinden we kluten, wulpen en andere waadvogels. De haven in de Kerkewaard heeft overigens een officiële aanwijzing als overnachtingsplaats en biedt plaats aan 25 tot 30 schepen.

Enkele jaren geleden kreeg het dorp met ‘De Burcht van Haeften’ een prachtig multifunctioneel centrum tot haar beschikking. In dit gebouw vinden we twee basisscholen, de buitenschoolse opvang, een peuterspeelzaal en bibliotheek en niet te vergeten een sporthal.