Beesd

Beesd, een mooi en historisch dorp aan de Linge 

Beesd is een dorp aan de Linge met een ‘stadse’ uitstraling. Al in 1265 kregen de inwoners toestemming voor het realiseren van de Steenstraat, de huidige Voorstraat. Deze prachtige straat, omzoomd door fraaie leilinden, is een beschermd dorpsgezicht van maar liefst zo’n 900 meter lang. Oude boerderijen en hooibergen getuigen van een agrarisch verleden.

Twee imposante kerken verwijzen naar een rijk geloofsleven. We hebben het hier over de Protestantse Pieterskerk waarin ooit nog dr. Abraham Kuyper als beginnend predikant op de kansel stond. Samen met de Rooms Katholieke kerk en molen De Vrijheid vormt zij gezien vanaf de nabij gelegen Rijksweg A2 de skyline van het dorp.

Aan de andere kant van die rijksweg ligt het mooie landgoed Mariënwaerdt. Vanwege het bijzondere karakter, prachtige natuur én vele aantrekkelijke evenementen een toeristische trekpleister van formaat. Beesd kent een eigen NS-station binnen de lijn Dordrecht-Geldermalsen-Arnhem/Nijmegen. Vooral uw dagelijkse levensbehoeften en de eerstelijns gezondheidszorg kunt u hier prima terecht. Verenigingen en maatschappelijke instellingen voelen zich thuis in het multifunctionele centrum ‘Het Klokhuis’. Een echt ontmoetingscentrum voor de inwoners met als goede buren twee basisscholen en een bibliotheek.