28 november 2023 – Verkiezingsdag – Column van de burgemeester

28 november 2023

Verkiezingsdag 

Afgelopen woensdag was het verkiezingsdag. In de aanloop vroegen mensen mij of ik het hiermee extra druk had. Ik antwoordde dat dit meeviel. Dat het voorbereidende werk vooral voor onze medewerkers heel intensief is geweest. Zij zorgen voor de werving van de voorzitters en leden van de stembureaus. Zij regelen ook de inrichting en opbouw van de stembureaus. De mensen van ons team verkiezingen en de mensen van de buitendienst zijn er heel druk mee om de 34 stembureaus klaar te maken voor de stemming. Complimenten en veel dank!

Op de dag zelf zijn de leden van de stembureaus actief. Dit zijn vooral vrijwilligers uit alle kernen. Zij controleren de identiteit van de kiezers en de eisen bij het gebruik van volmachten. Zij registreren precies hoeveel biljetten ze uitreiken. En letten erop dat er maar een persoon tegelijk in een stemhokje staat. Ook voor hen complimenten en veel dank voor de inzet! In mei 2024 zijn er weer Europese parlementsverkiezingen. Ook dan hebben we hulp van vrijwilligers weer hard nodig.

Ik ging woensdag langs bij veertien stembureaus. Uit belangstelling en om te informeren of alles goed ging. Stemmers zeiden soms tegen me dat het lastig is op een papier dat groter is dan twee krantenpagina’s de persoon te vinden op wie zij willen stemmen. Het is een zoekplaatje. Zelfs hiermee is rekening gehouden, want er is een loep beschikbaar.

Ik hoorde ook de meldingen van iemand die een volmacht wil gebruiken, terwijl hij zelf al eerder heeft gestemd. Of dat iemand uit een andere gemeente wil stemmen, terwijl dat op dat moment niet kan. De regels zijn heel strikt en uitzonderingen zijn niet toegestaan.

Ergens vroeg een lid van het stembureau of ik mee kwam tellen. Ik zei dat ik uit belangstelling alleen even kwam kijken. Het antwoord was: “Daar hebben we niks aan”. Was het een grapje of niet? Geen idee.

Een beheerder van een dorpshuis vroeg of ik van de gemeente was. Ik antwoordde: “Ja, de burgemeester”. Grappig dat ik niet herkend werd, terwijl ik al met de stembureauleden gesproken had. Duizend excuses volgden. We hebben er hartelijk om gelachen. Ik heb beloofd erover te schrijven. Bij dezen.