27 mei - Weer naar de stembus - Column van de burgemeester

27 mei

Weer naar de stembus

Volgende week zijn de verkiezingen voor de leden van het Europees Parlement. Er zijn in de 27 lidstaten van de Europese Unie 720 zetels verkiesbaar. Nederland mag 31 zetels bezetten. Hieronder een paar ‘weetjes’ over de verkiezingen. 

In Nederland doen 20 partijen mee aan de verkiezingen. Zij hebben kandidatenlijsten met maar liefst 497 namen opgesteld. De partijen hebben dus hoge verwachtingen van hun kansen. Zij zullen alles uit de kast moeten halen om hun kiezers te bereiken. Het zal een intensieve campagne zijn. En volop posters op de verkiezingsborden.

Die campagne valt mij tot nu toe een beetje tegen. Volgens mij moeten partijen en hun kandidaten het voornamelijk van aandacht in de media hebben. Ik snap dat dit de achterliggende weken ingewikkeld was. De aandacht ging vooral uit naar de vorderingen in de landelijke kabinetsformatie. Of juist het gebrek aan voortgang.

Nu er in de landelijke politiek een soort mediastilte op til lijkt, is er dus alle kans om aandacht te vragen voor de Europese verkiezingen. Er zijn nu elf partijen in het Europees Parlement vertegenwoordigd. Ongeveer de helft van de lijsten voor dit jaar heeft dus nog nooit een zetel behaald. Uit een recente zetelpeiling leidde ik af dat er waarschijnlijk weer elf partijen gekozen worden. Daaronder zijn wellicht ook nieuwkomers. Dat betekent tegelijk dat de kans bestaat dat sommige bestaande partijen niet terugkeren. Het wordt dus spannend. 

Een paar partijen die nog nooit een zetel hebben behaald, hebben een hele lange lijst. Zo telt lijst 7 wel 50 namen; dat zal te maken hebben met de naam van de partij. Lijst 14 heeft de kortste: er zijn maar vijf kandidaten. Bij lijst 10 dacht men vast het overzichtelijk te houden met tien namen. 

Achttien kandidaten wonen al in België. Dat scheelt dan straks in de reiskosten. Dat is heel anders voor de Nederlandse kandidaten die in Berlijn, Boekarest, Krinice (Tsjechië) of Wenen wonen. 

Weet je nog niet op welke partij je wilt stemmen? Raadpleeg dan een van de stemhulpen, zoals Kieskompas of de Stemwijzer. Maak in elk geval van je belangrijkste democratische recht gebruik.