16 april 2024 - Democratie als spel - Column van de burgemeester

16 april

Democratie als spel

Vorige week waren zestien basisschoolleerlingen uit groep acht te gast in onze raadszaal. Verdeeld over vier partijen ‘speelden’ ze de gemeenteraad na. Met veel plezier keek ik naar hun inspanningen. Ik luisterde met genoegen naar de argumenten voor hun voorstellen en de korte en beleefde discussies. 

De gemeente laat zo scholen kennismaken met de politiek. ProDemos (huis voor democratie en rechtsstaat) maakte hiervoor het spel Democracity. Via democratische spelregels bouwen de leerlingen op een plattegrond aan een stad. Gaan ze voor bedrijven of juist veel groen? Liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? Het budget is beperkt, dus niet alles kan een plaats krijgen. Het is dus nodig om samen keuzes te maken. 

Het is best lastig om binnen een kwartier voor de partij een naam en een verkiezingsprogramma te bedenken. Na enige hulp konden zij dit aan elkaar presenteren. Belangrijke punten waren voorzieningen voor jongeren, woningen en gezond bewegen. 

Daarna moesten de fracties kiezen welke gebouwen in de stad moeten komen. Want er waren nog maar drie woningen. Er was maar één basisschool, één winkelcentrum, één boerderij, één speeltuin beschikbaar en ga zo maar door. Het werd steeds spannender. De gebouwen moesten per fractie in een bepaalde volgorde komen te staan. Eerst een school of eerst de boerderij? Eerst het ziekenhuis of eerst de speeltuin?

Resultaat van de eerste ronde waren onderwijsgebouwen en een ziekenhuis. In de volgende ronde moesten de fracties aan elkaar uitleggen waarom er een kerk of een dierentuin of een skatebaan bij moest komen. En vragen van anderen beantwoorden. Tot slot was de stemming. Veel gebouwen haalden een meerderheid: de skatebaan, de school voor speciaal onderwijs. Het voorstel voor een dierentuin werd nipt verworpen…

De laatste opdracht was nog ingewikkelder. Er zijn nog twee gebouwen per fractie. Je moet er een kiezen, omdat het geld op is. Ga praten met anderen om jullie keus aan een meerderheid te helpen. De onderhandelingen in de wandelgangen: als jullie ons steunen, stemmen wij voor jullie gebouw…
Ze vonden het best moeilijk om duidelijke vragen te stellen zonder een mening. Al met al was het net de grote-mensen-politiek. Wie weet, zaten hier wel toekomstige raadsleden.