11 juni - Zomer in aantocht - Column van de burgemeester

11 juni

Zomer in aantocht

In mijn beleving is het weer al een tijdje van slag. Er was veel nattigheid. Ik hoor regelmatig over ‘extreem weer’. Hopelijk is nu de zomerperiode echt in aantocht. De zon breekt door. Ik beken eerlijk dat ik daar ook behoefte aan heb. Want tijdens de grijze dagen kon de stemming ook zo maar grauw worden en een gevoel van somberheid binnendringen. Als de zon schijnt, bekijken we veel dingen figuurlijk gezien ook weer van de zonnige kant.

Mooi weer is een pré voor mensen die willen genieten van het buitenleven. Door te wandelen of te fietsen, vlakbij huis of verder weg. Ik zag vorige week mensen actief bij de avondvierdaagse in Ophemert, Varik, Neerijnen en Opijnen. Anderen bereiden zich voor op de Nijmeegse Vierdaagse. Vorige week presenteerde de gemeente een boekje met fietsroutes voor ouderen. ‘Doortrappen’ is goed voor de fitheid en voor de recreatie. 

Wat kun je tijdens een wandel- of fietstocht genieten van de mooie omgeving. Natuurlijk hoort er af en toe een pauze bij. Om op de dijk aan de waterkant te kijken naar het moois in de uiterwaarden. Of de bedrijvigheid op het water. Een andere uitgelezen kans is om een ‘terrasje te pakken’…

Het terras brengt me op iets heel anders. De horeca ligt af en toe onder het vergrootglas omdat er zaken niet kloppen. Denk bijvoorbeeld aan de hygiëne of de arbeidsomstandigheden. Heel soms is een horecagelegenheid een dekmantel voor criminele activiteiten, bijvoorbeeld drugshandel of witwassen.

Als burgemeester ben ik verantwoordelijk voor de vergunningen aan horeca-ondernemers. En ook voor toezicht en zo nodig handhaving. Ik wil dat we een schone en veilige horeca hebben, letterlijk en figuurlijk. Daarom laat ik regelmatig een controle uitvoeren. Dat vindt men niet altijd leuk. Tegelijk vind ik het ook in het belang van de bedrijven. Als ze hun zaakjes op orde hebben, geeft dat ook vertrouwen bij klanten, zeker ook in een lange zomerperiode. 

Ik sluit deze column ‘zonnig’ af. Bij de laatste controle klopte bijna alles; op een paar kleinigheden na. U kunt dus met een gerust hart genieten van onze mooie horeca.