Wethouder loopt mee met huisbezoek voor gratis energieadvies

Wethouder Joke van Vrouwerff ging in december mee op huisbezoek met energiecoach Michel van EnergieVitaal. Als energiecoach geeft hij gratis advies aan inwoners over energie besparen en het energiezuiniger maken van hun woning. Zijn energiehulp wordt enorm gewaardeerd. “Mensen zijn blij verrast hoeveel ze met kleine maatregelen al kunnen besparen en ze zijn dankbaar voor de gratis materialen zoals ledlampen, tochtstrips en radiatorfolie die ze krijgen. Dat verlaagt de energierekening en dat kunnen velen financieel goed gebruiken.”

Gratis hulp van energiecoach

De gratis energiebesparende materialen en gesprekken met een energiecoach worden aangeboden door de gemeente West Betuwe en uitgevoerd door het Energieloket. De afgelopen tijd heeft EnergieVitaal al 462 inwoners verder geholpen. Nu in deze gure maanden de verwarming weer volop aan staat, wilde wethouder Duurzaamheid Joke van Vrouwerff een keer mee op huisbezoek om zelf te horen van inwoners wat ze van de hulp vinden en of ze na een bezoek inderdaad geld besparen en meer comfort in huis hebben.

Flyer in brievenbus

Zo sprak de wethouder met inwoner mevrouw Nijveen uit Asperen over wat zij doet om energie te besparen in haar huurwoning. En dat is al best veel. “We proberen heel bewust te voorkomen dat we de energierekening niet kunnen betalen. Boven stoken we niet, daar is het ook niet geïsoleerd. Beneden stoken we grotendeels met een petroleumkachel, gebruiken we ledlampen en zetten de apparaten nooit op stand-by. Achter de verwarming zit radiatorfolie en we huren zonnepanelen van de woningbouwvereniging.” Toch werd mevrouw Nijveen nieuwsgierig of ze nog meer kon besparen, toen de flyer van EnergieVitaal in haar bus viel. “Ik wist niet van het bestaan af, dus goed dat er ook folders worden bezorgd.”

Met kleine maatregelen kunnen mensen vaak al energie besparen. Dit is goed voor de portemonnee en voor het klimaat. Ik hoop dan ook dat we zoveel mogelijk West Betuwenaren kunnen helpen!”

Wethouder Joke van Vrouwerff

Gratis thermometer en brievenbusborstel

Mevrouw Nijveen maakte eenvoudig een afspraak en 2 weken later loopt ze samen met Michel en de wethouder een rondje door haar eigen huis om te kijken wat er per ruimte bespaard kan worden. Met als opbrengst naast advies over hoe je goed ventileert en dat je de ecostand van de wasmachine moet gebruiken, een gratis thermometer om koelkast op de juiste stand te zetten en een brievenbusborstel om energieverspilling te voorkomen. Deze worden binnenkort door het klusteam gratis in haar woning aangebracht. “Een meevaller die we goed kunnen gebruiken en wat fijn dat dit allemaal voor ons geregeld wordt. Ik ben blij dat ik heb gebeld. Ik raad het iedereen aan”, laat mevrouw Nijveen weten. Michel schrijft ondertussen de opmerking over de gebrekkige woningisolatie op het formulier voor de woningbouwcorporatie. “Zij willen ook graag van ons weten wat we tegenkomen”, vertelt Michel die blij is dat hij mevrouw Nijveen heeft kunnen helpen met het besparen van energie.

"Ik maak mensen blij door hun energierekening te verlagen, dat voelt prettig.”

Energiecoach Michel

Voorkom sluipverbruik van apparaten

Michel verraste met zijn advies ook wethouder Van Vrouwerff: “Vaak zetten we de verwarming al lager en douchen we al korter, maar er kan nog zoveel meer. Ik zet vanaf nu ook ’s nachts de schakelaar van het stekkerblok uit. Alle kleine beetjes helpen.” Bij elke bewoner valt er wel iets te doen om hen te helpen, is de ervaring van Michel. Hij vertelt: “Bij veel bewoners staat het water aan de lippen. Dus voor veel mensen is het naast het krijgen van advies en gratis materialen, ook fijn om een luisterend oor te hebben aan wie ze hun verhaal kunnen vertellen. Er soms een drempel voor bewoners als ze ons willen uitnodigen. Maar als ze zien dat ik daar echt ben om hen te helpen, is de aarzeling al snel weg gelukkig. ‘Ik ben heel blij dat jullie gekomen zijn, want ik kan jullie hulp goed gebruiken, was één van de reacties die ik kreeg”. 

Actie loopt tot april 2024

Alle inwoners kunnen nog tot april 2024 gebruik maken van het gratis onafhankelijke advies van EnergieVitaal om te besparen op energie. Wethouder Van Vrouwerff roept op om dit dan ook zeker te doen. “Dit is een mooie kans om te kijken naar je energieverbruik. Wie geld wil besparen, meer comfort in huis én iets goeds wil doen voor het milieu, plant een afspraak.” De energiecoaches gaan ook actief de wijk in om hun diensten aan te bieden, ook zijn er inloopbijeenkomsten.

Een afspraak met een energiecoach is makkelijk te regelen via www.energieloketrivierenland.nl/energievitaalexterne-link-icoon of door te bellen met 0345 -202 707. De energiecoach gaat dan samen met jou door het huis om te kijken wat de mogelijkheden zijn en geeft tips. Deze energiehulp is gratis voor inwoners die moeite hebben met het betalen van hun energierekening.