Vraag en Antwoord informatieavond juni 2025 herinrichting straten Hellouw

Vragen voorafgaand aan de informatieavond

Wanneer start de herinrichting van de wegen en de ontwikkeling van het sociaal dorpsplein?

De volgende stappen moeten we nog zetten voordat de schep de grond in kan voor het sociaal dorpsplein en de herinrichting van de wegen:

  • Dit concept definitief plan moet het college nog vaststellen. De inbreng van deze informatieavond wordt daarin meegenomen. 
  • Het definitief vastgestelde ontwerp werkt de gemeente technisch verder uit naar een uitvoeringsontwerp (bestek)
  • Aanbesteding en selectie aannemer
  • Uitvoering Nuts in 2026:: Liander en Vitens gaan eerst het stroom/waternet verzwaren
  • Start uitvoering plan door gemeente: 2e helft 2026

Is bij het verkeerscirculatieplan ook rekening gehouden met de nieuwbouw De Wauer?

Ja, daar is rekening mee gehouden.

Wat wordt de situatie voor de Irenestraat? 

De Irenestraat blijft twee richtingsverkeer. De verkeersremmende maatregelen worden langer gemaakt, waardoor de weg minder aantrekkelijk wordt voor gemotoriseerd verkeer. Door asfalt te gebruiken voldoen we aan de wet geluidshinder.

Hoe gaan verlengde wegversmallingen helpen in de Irenestraat? 

Verlengde wegversmallingen verkleinen de afstand tussen de wegversmallingen. Daardoor moeten weggebruikers langer op elkaar wachten. Dit verlaagt de snelheid in de straat. Daardoor wordt het veiliger en de route minder aantrekkelijk voor gemotoriseerd verkeer die via de Irenestraat het dorp in wil rijden.

Waarom worden er geen klinkers gebruikt in de Irenestraat?

Dit zou te veel geluidsoverlast veroorzaken voor de inwoners aan de Irenestraat. Uit het akoestisch onderzoek blijkt dat het geluid dat klinkerverharding veroorzaakt te hard is volgens de wet geluidhinder.

Waarom wordt de Irenestraat geen 1 richtingsverkeer?

De gemeente liet een verkeerscirculatieplan opstellen. Als de Irenestraat 1 richtingsverkeer zou worden (het dorp in of uit), dan moet de westelijke entree van het dorp opnieuw worden ontworpen. Omdat dit zou gaan lopen via de Provinciale ventweg van de Graaf Reinaldweg is overlegd met de provincie. Deprovincie en gemeente zouden dan moeten investeren in aanpassingen op de provinciale ventweg en Korfgraaf west. Denk daarbij aan passeerstroken of verbreden van de ventweg en een landbouwsluis aanleggen aan de Korfgraaf west. Uit dit overleg blijkt dat deze oplossing de verkeersveiligheid niet verbetert: dit verhoogt de verkeersintensiteit op de Korfgraaf, Oudenhof en Tinnegieter. Daardoor verslechtert daar de verkeersveiligheid. De Oudenhof is dan nog de enige ontsluiting naar de N830.

Waarom is er pas op 26 juni een informatieavond? 

De raad moest eerst nog besluiten wat er gebeurt met het geld dat eerder werd gereserveerd voor de rotonde bij Hellouw. Daardoor kunnen we u op 26 juni een compleet beeld geven. 

Achtergrond besluit rotonde (provincie/gemeente)

De provincie onderzocht alle verkeersonveilige kruispunten in de regio met een objectief afwegingskade. Hieruit blijkt dat het kruispunt Graaf Reinaldweg met de Irenestraat geen prioriteit meer heeft voor de provincie. De gemeente heeft geen bevoegdheid in de provinciale besluitvorming.

Wat gebeurt er met het geld dat gereserveerd was voor de rotonde?

Van dit bedrag reserveert de gemeente 1,25 miljoen voor Hellouw. Dit geld is bedoeld om toekomstige verkeersknelpunten in Hellouw op te lossen, binnen de gemeentegrenzen en op wegen in eigendom/beheer van de gemeente. Het is dus niet bestemd voor het sociaal ontmoetingsplein en het verkeerscirculatieplan. De rest van het geld gaat terug naar de algemene reserve van de gemeente. 

Kan ik er zelf voor zorgen dat de rotonde er komt?

Nee, dat kan niet. De Provincie gaat over deze weg en bepaalt hoe de weg wordt ingericht. De rotonde past niet in het beleid van de Provincie. Dit is een definitief besluit. 

Beatrixstraat

Er wordt te hard gereden. Wat wordt daaraan gedaan?

De straat wordt ingericht als 30 km-zone met klinkers. Die dragen bij aan een lagere snelheid. Ook wordt vrachtverkeer ontmoedigd en omgeleid door middel  van bebording.

Waarom klinkers en geen asfalt?

Klinkers zijn de norm in 30 km-zones en zorgen voor een lagere snelheid. Ook passen klinkers bij het dorpse karakter en de esthetiek die meer bij een pleinfunctie of ontmoetingsplek hoort.

Waar kunnen voetgangers veilig lopen?

De ruimte is beperkt,  Het trottoir aan de even huisnummers blijft behouden. Aan de oneven zijde is de ruimte beperkt en zal groen worden aangebracht in combinatie met bestrating ten behoeve van onderhoud aan de gevel. 

Hoe voorkomen we schade door trillingen tijdens de uitvoering en door vrachtverkeer?

Er komt een nulmeting waarbij met foto’s wordt vastgelegd hoe de startsituatie eruit ziet. Hiermee kunnen we tijdens de uitvoering van de werkzaamheden de trillingsschade monitoren. 

Wat gebeurt er met vracht- en landbouwverkeer?

Dit verkeer moet naar de Tinnegieter kunnen. We proberen ze met aangepast bebording om via andere routes te rijden. Er is een vrachtwagenverbod met borden geregeld, maar er is altijd beperkt bestemming vrachtverkeer nodig, denk aan verhuizingen of pakketleveranciers met kleine vrachtwagens.

Tijdens een vorige bijeenkomst bespraken we de groene inbreng. Wat gebeurt daarmee?

Nu staat er gras ingetekend in het ontwerp. Er is ruimte voor aanpassingen aan het groen om bijvoorbeeld ruimte in te tekenen (bestrating) voor onderhoud gevels. . Het beplantingsplan is nog niet definitief en moet nog worden opgesteld.

Korfgraaf

Hoe voorkomen we schade aan de randen van de weg?

We onderzoeken of een harde rand (zoals grastegels of betonranden) mogelijk is.

Kunnen de parkeerplaatsen bij de voetbal groener?

Ja, grasbetontegels zijn een optie. Die zijn wel minder goed begaanbaar voor minder validen. Daarom moeten we dit per locatie bekijken. 

Kunnen parkeerplaatsen tijdelijk worden opgeheven bij evenementen?

Ja, dat is mogelijk. Voorafgaand aan het evenement kunnen de parkeerplaatsen worden afgezet zodat er geen auto’s worden geparkeerd. 

Wordt de snelheid voldoende geremd?

Snelheid is gedrag van de automobilisten. We denken dat de maatregelen de snelheid voldoende verlagen. Mocht dat nodig zijn, dan kunnen we extra maatregelen nemen. Daarvoor heeft de raad een bedrag gereserveerd. 

Irenestraat

Wordt er echt zo hard gereden in de Irenestraat?

Nee, uit observaties blijkt dat er niet extreem hard wordt gereden. Wel zijn er zorgen over de verkeersveiligheid, maar het plan bevat beperkte verkeersmaatregelen. De meeste vertraging ontstaat door het wachten op tegenliggers.

Waarom is er gekozen voor dit ontwerp?

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar mogelijke oplossingen. Vanwege wetgeving rond geluidshinder, beperkte fysieke ruimte, het standpunt van de provincie en het voorkomen van overlast op andere wegen, bleek dit het enige haalbare ontwerp.

Is dit ontwerp een verbetering voor de ontsluiting van het dorp?

Er zijn gemengde reacties. Sommigen vinden het ontwerp geen verbetering en vrezen dat het lastiger wordt voor auto’s, fietsers en voetgangers. Anderen zien het als een noodzakelijke stap binnen de mogelijkheden die er zijn.

Waarom worden er geen klinkers gebruikt in de Irenestraat?

Vanwege zorgen over geluidsoverlast is besloten om géén klinkers te gebruiken in de Irenestraat.

Kunnen hulpdiensten zoals ambulance en brandweer het dorp nog bereiken?

Ja, hulpdiensten kunnen het dorp altijd bereiken, ook tijdens de werkzaamheden aan de Irenestraat.

Algemeen

Komt er een afrit op de Graaf Reinaldweg?

Dit is een provinciale weg. We nemen het mee in overleg met de provincie.

Komt er een zebrapad tussen de oude en nieuwe wijken van Hellouw?

Volgens de richtlijnen is een zebrapad niet nodig. Ook vanuit het oogpunt leren in het verkeer is een zebrapad niet nodig. Verkeerseducatie is hiervoor een alternatief.

Kan er een flitspaal komen?

Dat is aan het openbaar ministerie en de politie. Een smiley-display kan via het leefbaarheidsbudget worden aangeschaft. Daarvoor kunt u contact opnemen met de gebeidsmakelaar. Een smiley display is bewust een tijdelijke situatie. Door te rouleren houd je de attentiewaardehoog. 

Wat gebeurt er met parkeren bij evenementen?

Er zijn uitwijkmogelijkheden, zoals bij de kerk of in een weiland.

Hoe zorgen we ervoor dat het gras bij de ingang aan de Beatrixstraat niet kapot gereden wordt?

Parkeren voor een inrit mag niet. We bekijken welke mogelijkheden hiervoor zijn, maar het plein moet wel plein blijven. 

Wat gebeurt er met de verkeersspiegel, die lijkt niet goed afgesteld?

Deze wordt gecontroleerd en indien nodig aangepast.

Waarom komt er geen 30 km-zone? Dan is wettelijk bepaald dat men er niet harder kan rijden. 

Dat is bekend en is nodig voor handhaving. Toch willen we niet overal drempels. Wel komen er verkeersremmende maatregelen en daarmee kunnen we dit plan bestempelen als 30 km zone. 

Wat gebeurt er met de ontsluiting van de Wauwer?

In fase 1 is ontsluiting via de Oudenhof geregeld. Voor fase 2 is dit nog niet bekend.

Is er genoeg parkeerruimte met meer inwoners in het dorp?

Parkeren moet binnen het plan van de nieuwbouw worden opgelost. daardoor verwachten we geen toename in de Korfgraaf. Er zijn uitwijkmogelijkheden, bijvoorbeeld bij de kerk. 

Komt er een zoen-zoefstrook bij de school?

Deze wens is genoteerd.

Hoe wordt veiligheid van wandelaars geborgd op de Oudenhof?

Er is geen ruimte voor voetpaden op alle wegen. De Oudenhof is zo’n weg. Klompenpaden zijn mogelijk een alternatief.

Bij Beatrixstraat 5 is de weg is daar prima. Valt het overzicht niet weg als de weg smaller wordt?

We gaan dit uitzoeken en komen hier op terug. 

Is het niet onnodig om nog 2 parkeervakken voor het dorpshuis aan te leggen? 

Dit is het resultaat dat we met bewoners hebben doorlopen. We houden ons aan dit resultaat. 

Is de capaciteit van de bestaande wegen wel voldoende als de nieuwbouwwijk er staat? 

Het verkeerscirculatieplan is vooral ontstaan vanuit geluidsoverlast. We maken ons geen zorgen over de toename van het verkeer na uitbreiding van de Wauwer. In de Oudenhof 

Toekomst

Waarom komt er geen rotonde?

De provincie gaat over de weg waar de rotonde gewenst is. De gedeputeerde van de provincie moest keuze maken omdat niet alles mogelijk is. Ze hebben daarvoor een afwegingskader gemaakt, aan de hand van verkeersveiligheid. Onder andere is ongevallen meegewogen. Ze maakten daarvoor een top20. Daar is Hellouw niet uitgekomen. 

Dat betreurt de gemeente zeker. Maar vanuit dat standpunt hebben we wel geld gereserveerd voor Hellouw. Dat heeft de gemeenteraad dinsdag 24 juni 2025 besloten. Voor de lange termijn is er dus daar nog geld beschikbaar om aanpassingen aan gemeentelijke wegen te kunnen doen in de toekomst.

Is er geld voor toekomstige aanpassingen?

Ja, de gemeenteraad heeft op 24 juni 2025 geld gereserveerd voor de lange termijn.

Wat gebeurt er tijdens de uitvoering?

De werkzaamheden voeren we uit in fases. Daarbij ontstaat overlast, maar hulpdiensten kunnen er altijd door.