Veilige kopie identiteitsbewijs

Mogen organisaties een kopie van mijn identiteitsbewijs maken? Wees zuinig op uw identiteitsbewijs. Slechts enkele organisaties mogen een kopie van uw identiteitsbewijs maken. Uw werkgever en banken mogen dit bijvoorbeeld. In de praktijk vragen ook andere organisaties een kopie van uw identiteitsbewijs. U bent niet verplicht om die aan hen te geven. Voor sommige is registratie van enkele gegevens voldoende.

Gebruik de KopieID app voor een veilige kopie.

Belangrijk om te weten

Wist u dat een kopie van uw identiteitsbewijs gebruikt kan worden bij identiteitsfraude? Fraudeurs gebruiken dan uw identiteitsgegevens waarmee zij bijvoorbeeld een lening aanvragen of een telefoonabonnement afsluiten. Het gevolg is dat u rekeningen ontvangt voor zaken die u niet hebt gekocht.

Aanvragen en ophalen

Op de website van Rijkoverheidexterne-link-icoon staat uitgebreide informatie over identiteitsfraude. Er is een app  waarmee u een veilige kopie kunt maken. De KopieID app. 

U kunt de KopieID-app downloaden in de Apple App Storeexterne-link-icoon of Google Play Storeexterne-link-icoon. De app is een uitgave van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. 

Kosten

De app KopieID is gratis.