Op de foto: Rolf van Os (gemeente West Betuwe), Marloes Tonen (Liander),  wethouders Joke van Vrouwerff en Jacoline Hartman (gemeente West Betuwe) tijdens de aftrap van NuGelre op 16 november 2023.

Uitbreiding elektriciteitsnet Rivierenland van start in Meteren

21 november 2023
Duurzaamheid

Wethouders Joke van Vrouwerff en Jacoline Hartman hebben namens gemeente West Betuwe de eerste schop in de grond gezet voor een forse netuitbreiding in Rivierenland. Liander zorgt de komende jaren onder de noemer NuGelre voor 700 kilometer extra kabel en 300 nieuwe transformatorhuisjes in Rivierenland.

“De groei van ons elektriciteitsnet is essentieel voor de energietransitie en woningbouw. Dit komt nu in gevaar omdat het elektriciteitsnet vol en overbelast is. We zijn dan ook verheugd dat Liander de capaciteit de komende jaren fors gaat uitbreiden en trots dat de aftrap hier in Meteren plaatsvindt”, lieten de wethouders samen weten.

Om het Gelderse net toekomstbestendig te maken is het belangrijk het middenspanningsnet te verzwaren en uit te breiden, laat Liander weten. De economie groeit en de energietransitie versnelt. Ook de snelle opkomst van zonne- en windenergie zorgt voor drukte op het elektriciteitsnet. In Gelderland zijn er nu al gebieden waar klanten geen nieuwe of extra capaciteit kunnen krijgen of leveren. In totaal wordt de komende jaren 2.500 kilometer middenspanningskabel gelegd in Gelderland en komen er ongeveer 900 nieuwe transformatorhuisjes bij.