Piet Jan en Govert

Tot ziens en welkom

26 maart 2024
College

West Betuwe neemt afscheid van wethouder Govert van Bezooijen en verwelkomt zijn opvolger Piet Jan den Dikken. Piet Jan den Dikken is tijdens de raadsvergadering op dinsdagavond 26 maart als wethouder geïnstalleerd.

De nieuwe wethouder vertelt graag persoonlijk zijn verhaal: ‘Ik ben 52 jaar, ben een ondernemend type en al ruim 25 jaar samen met m’n vrouw Marja. We zijn de trotse ouders van onze twee volwassen dochters Marit (20 jaar) en Rosan (18 jaar), die nog thuis wonen.  We wonen met heel veel plezier in Tricht en zijn een hecht gezin dat geniet van kamperen en wandelen in de bergen. In mijn vrije tijd ontspan ik op mijn racefiets op de Lingedijk’. 

Wethouder in West Betuwe

‘Ik vind het een eer om aan de bestuurstafel plaats te mogen nemen en heb veel zin in de laatste twee jaren van deze bestuursperiode. Ik neem de hele portefeuille over van Govert van Bezooijen, waarbij de komende twee jaar de focus op financiën en dienstverlening ligt. Ik ga verder op de door Govert ingeslagen weg en probeer de wisseling zo ‘rimpelloos’ als mogelijk te doen’.

Financiën

‘Als je de gemeentelijke financiën doorrekent naar een bedrag per inwoner per dag komt dat neer op ongeveer € 9,20. Voor dit bedrag ‘levert’ de gemeente West Betuwe al haar diensten, zoals uitkeringen, jeugdhulp, bouwvergunningen, paspoorten en rijbewijzen. Het zijn er in totaal zo’n 200. We ontvangen ¾ deel van die € 9,20 per inwoner per dag van het Rijk. Het Rijk heeft aangekondigd dat we mogelijk vanaf 2026 minder geld ontvangen: 30 tot 40 cent per inwoner minder. Of dat gebeurt hangt vooral af van de kabinetsformatie, maar als het werkelijkheid wordt, moeten we ons flink aanpassen. Daarom is het verstandig dat we nu al grondig nadenken over keuzes die we moeten maken. Het is mijn ambitie dat we de maatregelen die nodig zijn zoveel mogelijk zonder pijn voor onze inwoners doorvoeren. Dat we inventieve oplossingen zoeken, slimmer gaan werken en wellicht enkele investeringen die we hebben gepland, wat versoberen’.

Dienstverlening 

‘Dienstverlening is de belangrijkste taak van de gemeente. Ik zie het als startpunt van ons werk, het is onze voordeur: als je geen diensten levert, heb je als overheid geen bestaansrecht. Onze inwoners geven ons over de kwaliteit van de te leveren diensten een matige voldoende. Die kwaliteit moet merkbaar omhoog en dat gaan we samen organiseren. We moeten steeds op zoek naar de vraag achter de vraag. Wanneer is een inwoner nou echt geholpen? We laten een inwoner pas los als het probleem is opgelost. Dat vraagt maatwerk en omzien naar elkaar.’

Wat willen jullie van mij weten?

‘Als wethouder kom ik in een andere rol dan ik gewend was. Ik heb ruim 25 jaar in diverse gemeentehuizen gewerkt en meerdere wethouders geadviseerd. Ik ga er vol voor en krijg energie van dit soort nieuwe kansen. Waar zijn jullie benieuwd naar en wat willen jullie nog meer van mij weten? Ik hoor het graag!’

Stel je vragen aan Piet Jan in ons Facebookbericht.externe-link-icoon