Burgemeester Servaas Stoop

Oproep aan de Kiesraad: stemmen tellen voor verkiezing moet anders

17 november 2023
College

Burgemeester Servaas Stoop van de gemeente West Betuwe doet een dringende oproep aan de Kiesraad om bij volgende verkiezingen het tellen van stemmen anders te organiseren. ‘Dit kan zo niet langer’, dat is niet alleen in West Betuwe maar ook bij veel andere gemeenten het gevoel. Niet alleen staat het verkiezingsproces onder druk, ook zijn er zorgen over de inzetbaarheid van vrijwilligers en ambtenaren. Door niet meer tot diep in de nacht te moeten tellen, maar dit naar de donderdag te verplaatsen zorg je voor een efficiënter en transparanter verkiezingsproces.

Servaas Stoop, burgemeester gemeente West Betuwe: “Bij voorgaande verkiezingen zijn er vele stembureaus die tot diep in de nacht druk met het tellen van de stemmen. Die om 3 of 4 uur ’s nachts pas klaar zijn, of zelfs tot 6 uur ’s ochtends indien er een afwijking wordt geconstateerd. En een telfout is snel gemaakt als je als stembureaulid al vele uren actief bent. Dat moeten we niet langer vragen van vrijwilligers, hoe graag ze zich ook inzetten voor de democratie, vaak al jarenlang. Veel gemeenten kunnen bovendien de stembureaus nauwelijks nog bezet krijgen. Veel vrijwilligers geven aan niet meer te willen tellen. Er worden in veel gemeenten ambtenaren ingezet, soms honderden. Terwijl de werkdruk overal al hoog is. Het moet anders!“

Centraal of decentraal tellen

De Kiesraad biedt nu twee opties: decentraal tellen of centraal tellen. In beide gevallen wordt op het stembureau op woensdagavond op lijstniveau geteld. Bij decentraal tellen wordt er op het stembureau op woensdagavond/-nacht ook op kandidaatsniveau geteld. Steeds meer gemeenten kiezen voor centraal stemmen om zo niet alle druk bij de vrijwilligers op het stembureau te leggen. Servaas Stoop pleit voor een 3e optie: Woensdag verkiezing = donderdag tellen.

Voorstel: ga op donderdag stemmen tellen

Op de dag van een verkiezing zijn de eerste vrijwilligers van een stembureau vanaf voor 6:30 uur bezig met de voorbereidingen van hun stembureau dat om 7:30 uur open gaat. Tot 22:00 uur zijn vrijwilligers druk met het administratief afronden van de verkiezing. Een volle dag inzet voor de democratie. Op donderdag is er na een goede nachtrust weer volop energie en een frisse groep vrijwilligers die graag stemmen tellen. Door niet ’s nachts maar overdag te tellen bied je bovendien alle ruimte aan media en waarnemers om aanwezig te zijn bij het tellen van de stemmen. Het centraal stemmen tellen op donderdag - op lijst- en kandidaatsniveau - gaat beter, efficiënter en is transparanter.

West Betuwe kiest er deze verkiezing voor om volgens de kaders van de Kiesraad op woensdag te tellen, maar rekent erop dat de Kiesraad voor volgende verkiezingen anders besluit.