Ondernemer Koopmans over waterveiligheid

Het klimaat verandert. En dat heeft gevolgen. Heftige regenbuien leiden geregeld tot wateroverlast. Nico Satter, mededirecteur van Koopmans Meubelen in Geldermalsen, kan daar helaas over meepraten.

Wat is er gebeurd?

Op 5 juni 2022 werden we onaangenaam verrast door extreme hoosbuien. Ons bedrijf ligt op bedrijventerrein Hoge Weide aan Gerdina’s Hof, en ik woon er vlak naast. We zagen de sloten vollopen. Even later liep het water met geweld de laadput in waar onze vrachtwagens staan. Dat was enorm schrikken.

Wat was het eerste dat u deed?

De brandweer bellen! Maar die konden alle meldingen van wateroverlast niet aan. In een razend tempo hebben we zelf pompen geregeld. Later kwam de brandweer uit Beneden-Leeuwen alsnog met een superslang van hier tot de Linge. Toen zakte het water.

Hebben jullie veel schade?

Gelukkig viel de directe schade mee. De vrachtwagens kregen last van kortsluiting bij de laadklep en de verlichting, maar dat was te verhelpen.

Waren jullie het enige bedrijf met wateroverlast?

Nee, bij bakkerij Bouman hebben ze ook de vrachtwagens uit de laadput moeten slepen. Verder was er veel lekkage, onder andere in panden aan de straat Chamotte.

Welke impact heeft het gebeuren op jullie gehad?

Je ziet dat je bedrijf door het water belaagd wordt, terwijl de brandweer niet meteen kan komen. Dan schiet je vol in de stress en handelt onmiddellijk. Maar ik heb er gelukkig geen slapeloze nachten van gehad. Maar was het water hoger gekomen, in ons magazijn vol houten meubels, dan was de impact veel groter geweest.

Welke maatregelen hebben jullie getroffen om herhaling te voorkomen?

We hebben een put bij de bestaande laadput laten plaatsen, maar dat is niet genoeg. Er is een grotere afvoercapaciteit van het oppervlaktewater nodig.

Heeft u tips voor collega-ondernemers?

De straten stonden blank, want vanuit de sloten kan het water nergens meer heen. We moeten dus vergroenen, zodat er meer water de grond in kan. Een prioriteit voor ons allemaal!

#WaterbewustWestBetuwe

Het klimaat verandert. Soms gaat het hard regenen en dan is het weer voor langere tijd droog. Heftige regenbuien leiden tot wateroverlast. Inspelen op deze klimaatverandering en goed omgaan met water kan de overheid niet alleen. Daar hebben we u bij nodig! Inspelen op klimaatverandering is makkelijker dan u denkt! Met kleine aanpassingen in en om het huis of bedrijf kunt u al veel bereiken. Tips voor zelf duurzaam doen