Menno Verweij

Menno zegt nee tegen sigaretten zodat zijn kinderen rookvrij opgroeien

30 mei 2024
Dorpen en stadjes

Menno Verweij (39) uit Meteren heeft meegedaan met het stoppen-met-roken-programma Rookvrij & Fitter en is nu 16 weken rookvrij. “Sinds ik vader ben doe ik al pogingen om te stoppen. Toen in februari mijn jongste zoon werd geboren, en ik weer een keer buiten stond te roken, dacht ik dit kan echt niet meer. Dezelfde avond zag ik op Facebook een bericht hierover van de gemeente. Ik heb direct op de link geklikt en werd de volgende dag al gebeld. Geweldig hoe deze gemeente inwoners helpt de stap te zetten naar een rookvrij leven. Ik raad het iedereen aan.”

Sterker nog. Inmiddels hebben Menno’s collega, kennis en zwager op zijn advies ook het programma Rookvrij & Fitter gevolgd. “Ik heb al vijf mensen naar stoppen-met-roken coach Brigitte Pak gestuurd en allemaal roken ze niet meer. Haar begeleiding is echt goed. Ze geeft goede tips om te stoppen en gestopt te blijven. Op moeilijke momenten denk ik aan de reden waarom ik niet meer wil roken. Dat zijn mijn kinderen. Dan pak ik een zuigtabletje en zoek afleiding. De eerste weken plakte ik ook iedere dag een nicotinepleister. Nu heb ik dat niet meer nodig. Zowel de begeleiding als de pleisters worden gewoon betaald door de basisverzekering. Ook dat verlaagt de drempel om ermee te stoppen.”

Gewoonte doorbreken

Belangrijkste tip van de Rookvrij & Fitter-coach vond Menno om je mindset, je gewoonte te veranderen. “Ik ben telecom-monteur en rijd door het hele land om signaalsterkten te verbeteren. Het eerste wat ik ’s morgens deed als ik wegreed was een sigaret opsteken en het koffiezetapparaat aanzetten. Die routine heb ik echt moeten doorbreken. Een andere belangrijke tip is het installeren van een app. Je ontvangt motiverende berichten en je kunt zien hoeveel geld je bespaart. Ik rookte ongeveer 15 tot 20 sigaretten per dag en heb sinds ik ben gestopt al 1675 sigaretten niet gerookt, dat scheelt zo’n 700 euro. Dat is een hoop geld, waar we nu veel leuke dingen voor kunnen doen. Dat motiveert ook enorm. En het hardlopen gaat nu ook veel beter.” 

Rookvrij opgroeien

Menno is blij dat hij is gestopt met roken. “Je moet wel zelf achter de beslissing staan om te stoppen. Dat is natuurlijk wel het beginpunt. Ik vond het best spannend of het mij wel ging lukken. Maar ik ben er vol ingegaan en het is me eigenlijk redelijk goed om afgegaan om eerlijk te zijn. Dit is één van de beste dingen die ik in de laatste jaren heb gedaan. Samen met de geboorte van mijn zoontje hoort mijn stopdag tot het mooiste moment van dit jaar. Hij kan nu samen met zijn broertje en zusje rookvrij opgroeien.”

Gemeente wil stoppen met roken makkelijker maken

De gemeente West Betuwe investeert ook dit jaar in het programma Rookvrij en Fitter. Wethouder Wil Kosterman: "Hiermee willen we het onze inwoners makkelijker maken om te stoppen met roken. We begrijpen dat stoppen met roken moeilijk is. Ik ben zelf ook een ex-roker. Maar als je stopt, heb je meer energie en ben je minder vaak ziek. Je geeft kinderen ook meteen het goede voorbeeld. Kinderen die rookvrij opgroeien gaan minder vaak zelf roken. Bovendien bespaar je veel, tot wel honderden euro’s per maand. Ik ben zelf nu bijna 25 jaar rookvrij. Mijn beste beslissing ooit.”

Ik wil stoppen met roken

Inwoners die net als Menno ook willen stoppen met roken kunnen zich aanmeldenexterne-link-icoon.