Landschap met water en bomen

Kerkeigenaren ontvangen eerste exemplaar van het kerkenpaspoort

23 april 2025
Dorpen en stadjes

Op maandagmiddag 14 april overhandigde wethouder Rutger van Stappershoef het eerste exemplaar van het kerkenpaspoort aan (vertegenwoordigers) van kerkbesturen. De bijeenkomst vond plaats in de Hervormde kerk van Buurmalsen.

Voor iedere kerk binnen de gemeente West Betuwe is een kerkenpaspoort opgesteld. Het is een cultuurhistorische beschrijving van de (monumentale) waarde van het kerkgebouw. De ontwikkeling van een kerkenpaspoort voor iedere kerk was een actiepunt uit de eerder vastgestelde kerkenvisieexterne-link-icoon van West Betuwe. Ook voor voormalige kerkgebouwen is een kerkenpaspoort gemaakt. 

Wethouder Rutger van Stappershoef: ‘We hebben maar liefst 46 kerkgebouwen in West Betuwe en deze zijn belangrijk voor ons. Allereerst natuurlijk vanwege de religieuze functie. Maar ook omdat kerken letterlijk en figuurlijk middenin onze samenleving staan. Ze dragen in belangrijke mate bij aan het sociaal-cultureel-maatschappelijk leven in onze 26 kernen. Als gemeente vinden we het belangrijk om naast de kerken te staan in uitdagingen rondom het behoud en beheer van de gebouwen. Het kerkenpaspoort biedt daarbij een handreiking.’ 

Een kerkenpaspoort geeft inzicht in de cultuurhistorische betekenis van architectuur, bouw- en kunsthistorie, het kerkinterieur en de inventaris en de stedenbouwkundige ligging. Ook spreekt het paspoort zich uit over de gaafheid en zeldzaamheid van het gebouw. Een kerkenpaspoort is overigens geen bouwkundig rapport. 

Kerkenvisie

De kerkenvisie van West Betuwe bestaat onder andere uit een inventarisatie van de kerken in de gemeente. De kerkenpaspoorten zijn daar een verdere uitwerking van. Kerkeigenaren kunnen de informatie gebruiken bij plannen rondom verbouw, verduurzaming of eventueel herbestemming.

In de gemeente West Betuwe hebben de meeste kerken nog hoofdzakelijk een religieuze functie. Veel kerken worden multifunctioneel ingezet. Zes kerkgebouwen kennen inmiddels een andere functie, als woonhuis, bedrijfsruimte of maatschappelijk gebouw. Ruim 60 procent van de kerken heeft ten minste 300 leden.