Burgemeester Servaas Stoop beantwoord vragen uit de zaal tijdens de bijeenkomst in Spijk

Inwoners Spijk bijgepraat over situatie en oplossing staalslakken

08 april 2024
Dorpen en stadjes

Inwoners van Spijk zijn bijgepraat over de gebiedsontwikkeling tussen de Haarweg en de A15/Betuweroute. Donderdag 4 april organiseerde eigenaar The Dutch samen met ESG, BAM en de gemeente West Betuwe een informatieavond.

Op het terrein dat bedoeld is als uitbreiding van de golfbaan The Dutch liggen met zware metalen verontreinigde staalslakken. Daar liggen ze in een depot in opslag omringd met sloten, die weglekken of verspreiding van de verontreinigingen moet voorkomen.

Op de avond waren ongeveer 60 inwoners, raadsleden, statenleden en betrokken partijen aanwezig. Met presentaties van de gemeente West Betuwe, Omgevingsdienst Rivierenland, Waterschap Rivierenland werden aanwezigen eerst bijgepraat over de werkzaamheden en onderzoeken die zijn en worden uitgevoerd. Vervolgens sprak aannemer BAM over de oplossing waarvoor de vergunningprocedure nu loopt. Met actuele drone-beelden toonden zij het huidige opslagdepot, de waterzuivering en gesaneerde terreindelen.

Na afloop van de presentaties was er volop ruimte om vragen te stellen. Die vragen gingen met name over grondwater, luchtkwaliteit, zonnepark en lange termijn gevolgen en risico’s. De presentatie van de avond is in te zien op www.zuidbaan.nlexterne-link-icoon. Op korte termijn komen daar ook alle gestelde vragen, inclusief het antwoord.