Gezonde start voor bewoners wooninstellingen

Gezonde start voor bewoners wooninstellingen

25 januari 2024
Dorpen en stadjes

Op dinsdag 23 januari deelde wethouder Jan de Geus een fitpakket uit aan wooninstelling Prezzent – Willem de Zwijger. Alle 15 wooninstellingen in West Betuwe ontvangen in januari zo’n pakket. Het is een ‘Samen fit het nieuwe jaar in’ pakket en bestaan uit beweeg- en denkspellen die bewoners samen of met begeleiders kunnen doen. Hiermee geeft de gemeente de inwoners een gezonde start van 2024.

Het spelmateriaal is gevarieerd en eenvoudig. Zo kan iedereen een spel spelen. In het pakket zit voelmemorie, een toegankelijk spel voor mensen die slechtziend of blind zijn. Bewoners met dementie herkennen eenvoudig het bingospel en domino van vroeger. En de bewoners die actief aan de slag willen, gebruiken ballen om mee te rollen of te gooien. De spellen enthousiasmeren en stimuleren bewoners om samen te zijn. 

Gesprekken

Het is een klein gebaar van de gemeente, maar het kan echt verschil maken. Wethouder Zorg Jan de Geus licht toe: “We werken nauw samen met alle zorginstellingen. Dat is meestal zakelijk van aard. Daarom vind ik het een fijn idee om aandacht te geven aan de sociale kant. Het is belangrijk om elkaar te ontmoeten. Spellen spelen is een laagdrempelige manier om elkaar te zien en gesprekken op gang te brengen. Het houdt je geest en lichaam fit. En dat is heel simpel, gewoon gezond.”

Herinneringen komen terug

De wooninstellingen en de bewoners reageren erg enthousiast. Zo vertelde een bewoner van een wooninstelling dat het dominospel hem herinneringen bracht aan de jaren in de tweede wereldoorlog. Zijn vader maakte van munitieverpakking, dominostenen. Ze speelden domino met een onderduiker die ze in huis hadden opgevangen. Sinds zijn kindertijd had hij geen dominostenen niet meer gezien.