Doortrappen

Fiets tot uw 100ste veilig en met plezier in West Betuwe

06 juni 2024
Dorpen en stadjes

Op Wereldfietsdag hebben leden van fietsclub Neerijnen/Waardenburg als eerste de nieuwe Doortrappenboekjes in West Betuwe ontvangen van wethouder Wil Kosterman. Dit boekje is speciaal bedoeld voor oudere inwoners uit West Betuwe. Het bevat tips en mooie routes om veilig en met plezier te fietsen en te bewegen. “Op iedere hoek van onze gemeente is wel zo’n route te vinden, dus ook dichtbij uw huis. Maak er vooral gebruik van zodat u fit blijft.”

Rien Wijtmans staat met twee andere leden op de voorkant van het boekje. “Leuk om ons zo terug te zien op de foto’s. Als fietsclub willen we graag het fietsen onder ouderen meehelpen promoten. Het is leuk, gezellig, je bent lekker in beweging en je komt andere mensen tegen.” Marinus van Soelen is nu samen met zijn vrouw een jaar lid van de fietsclub en vindt vooral de tips over het veilig fietsen en de fiets-apk interessant. “Er gebeuren zoveel ongelukken en het verkeer wordt steeds agressiever. Wij fietsen alleen door de week, in het weekend vinden we het te druk. Sinds wij door een mountainbiker op de Veluwe bijna omver werden gereden, dragen we een fietshelm bij toertochten. Ook dat is één van de tips uit het boekje. Ik ga de boekjes ook zeker uitdelen bij de fysiofit en in het appartementencomplex waar we wonen.”

Routes dichtbij huis

Met het boekje willen Welzijn West Betuwe, de GGD en gemeente West Betuwe oudere inwoners stimuleren om meer te gaan bewegen en in beweging te blijven. Kosterman: “De voordelen hiervan zijn groot fysiek, mentaal en sociaal. In dit boekje staan tips hoe dit veilig kan, met aandacht voor valpreventie en routes die heel veel ouderen hopelijk zal inspireren om eropuit te gaan. En dat kan dus ook heel dichtbij huis. Zo heb ik net samen met de leden van de fietsclub de Kwiekroute hier in Haaften samen gedaan. Dit is een beweegroute waar op stoeptegels oefeningen staan zoals reiken, bukken en traplopen. Iedereen kan dit doen. Op eigen gelegenheid of in een groepje op donderdagmorgen via Welzijn West Betuwe.” 

Doortrappen ook op West Betuwe Jam

Het Doortrappenboekje is te verkrijgen bij onder meer het gemeentehuis, Welzijn West Betuwe, bibliotheek, dorpshuizen en gebiedsmakelaars. Tijdens het West Betuwe JAM zijn de boekjes ook beschikbaar. Daarnaast wordt op 21 juni ook een Fiets-APK aangeboden. Voor meer informatie zie de website van Wegwijs in West Betuweexterne-link-icoon.