Elektrisch rijden

De gemeente wil een lokale bijdrage leveren aan het verduurzamen van het vervoer. We breiden daarom het aantal openbare laadpalen voor elektrische auto's fors uit. In elke kern proberen we tenminste één laadpaal neer te zetten. Iedereen kan daar gebruik van maken.

Elektrische voertuigen dragen bij aan duurzamer vervoer. Daarvoor zijn er wel voldoende openbare laadpalen nodig. In diverse kernen is dit al gerealiseerd. Daar willen we de komende jaren een hoop palen bij hebben. In iedere kern tenminste één. Die openbare laadpalen zijn gepland op noodzakelijke plekken. We streven naar een maximale loopafstand tot de laadpaal van 250 meter. We kunnen niet alle palen tegelijk plaatsen, dit duurt een aantal jaren.

Locaties laadpalen

De beoogde locaties van de laadpalen staan in principe vast. Bij het bepalen van de plekken hebben we gekeken op welke plaatsen de laadpalen rendabel kunnen zijn. Dat hebben we samen gedaan met de partij die de laadpalen plaatst en exploiteert. Ook de bereikbaarheid en de kwaliteit van de parkeerplek zijn belangrijk. De laadpalen komen op grond van de gemeente.

Opladen

Heeft u een elektrische auto en heeft u geen eigen oprit? Dan is een openbare laadpaal een uitkomst. Deze paal is niet alleen voor u, maar ook voor andere gebruikers. Daar kunt u tegen een aantrekkelijk tarief uw auto opladen. Daarvoor is wel een geldige laadpas nodig. Deze vraagt u aan via een van de aanbieders.

Wilt u een openbare laadpaal in de buurt van uw woning? Onder bepaalde voorwaarden kunt u een paal aanvragen. Dit doet u via het bedrijf Allego. Samen met andere gemeenten in Gelderland en Overijssel zijn we met deze partij een overeenkomst aangegaan. Het aanvragen en plaatsen van de paal is gratis. U betaalt wel voor de elektriciteit om uw auto op te laden. Voor het toekennen van een verzoek zijn er een aantal voorwaarden:

  • U heeft een elektrische auto of u gaat er een aanschaffen.
  • U heeft geen eigen oprit of parkeerplaats op privé terrein. U bent afhankelijk van een openbare parkeerplaats op straat.
  • U woont in de gemeente of u werkt minimaal 20 uur per week in de gemeente.

Heeft u vragen over over de openbare laadpalen in de gemeente? U kunt dan ook contact opnemen met Team duurzaamheid via 0345 - 72 88 00.