Eerste steenlegging door wethouder Wil Kosterman en kunstenaar Truus Brands

Eerste steen gelegd voor social sofa West Betuwe

29 januari 2024
College

Op zorgboerderij Heidewaard in Waardenburg hebben wethouder Wil Kosterman en kunstenaar Truus Brands vrijdag de eerste steentjes op de social sofa voor West Betuwe gelegd. Dit alles onder toeziend oog van vele vrijwilligers uit de kernen en deelnemers aan de dagbesteding op Heidewaard.

Het ontwerp van de bank brengt alles waar West Betuwe voor staat samen. De bank wordt onder begeleiding van de kunstenaar afgemaakt samen met vrijwilligers uit de kernen en de deelnemers aan de dagbesteding. Op 21 maart – het begin van de lente – wordt de bank geplaatst in de tuin bij het gemeentehuis. Het is een ontmoetingsplek voor omwonenden, tevens fotogenieke plek voor pasgetrouwden.

Fotogenieke ontmoetingsplek die verbindt

Wethouder Wil Kosterman is heel erg enthousiast over dit initiatief. “De social sofa is bedoeld om de omwonenden van het verbouwde gemeentehuis te bedanken voor hun begrip en geduld in de afgelopen periode van bouwoverlast. Het wordt een mooie ontmoetingsplek in hun directe woonomgeving. Maar het is ook een symbool van trots op de schoonheid van het gebied. En daarnaast een mooi voorbeeld van waar de kracht van de gemeenschap toe in staat is: de bank is met veel vrijwillige inzet gemaakt. Daar wordt je als wethouder blij van”. 

Social Sofa ontworpen door Truus Brands

“Als ik denk aan de West Betuwe denk ik aan een lieflijk, kleurrijk en vruchtbaar landschap dat na ieder 20 meter weer ’n ander beeld geeft. Ik hou van de structuur van de boomgaarden strak ordelijk en kleurrijk alles voor de oogst, en als contrast de Linge met de  kronkelende oevers als een herkenbaar golvende lijn door de West Betuwe.

 Dit alles is terug te zien in het ontwerp. Alle herkenbare elementen uit mijn werk in combinatie met typisch West Betuwe is te zien aan de buitenzijde van de sofa. Aan de binnenzijde van de social sofa vormt de kers het hart van West Betuwe worden 26 dorpjes omringt door de Linge en de Waal.

Door de explosie van kleuren krijgt de social sofa die unieke en bijzondere uitstraling, door de lijnen en structuur komt daar balans in. De combinatie van het materieel glas en de ambacht geeft de social sofa aantrekkingskracht”, aldus Truus Brands. Meer informatie over de kunstenaar leest en ziet u op https://truusbrands.nlexterne-link-icoon