West Betuwe houdt koers, geen extra lastenverhoging voor inwoners
De gemeente West Betuwe blijft financieel fit dankzij eerder genomen maatregelen. Daardoor kan zij de lasten voor inwoners ongewijzigd houden. Ook presenteert het college van burgemeester en wethouders voor zo’n 10 miljoen euro aan nieuwe investeringen. Op 8 juli bespreekt de gemeenteraad de perspectiefnota 2026, waarin het college vooruitblikt op de financiële situatie van de komende jaren. Ook doet zij hierin voorstellen om de begroting structureel sluitend te houden.
Wethouder Piet Jan den Dikken: “Het is ons gelukt om opnieuw een meerjarig sluitende begroting te krijgen, ondanks de financiële druk vanuit het Rijk en de overal gestegen kosten. We houden koers: we investeren ruim 10 miljoen in nieuwe plannen voor West Betuwe. Bijvoorbeeld het aanpakken van een gevaarlijke kruising, extra subsidie voor rijksmonumentale molens, het versterken van kerngericht werken en een impuls voor herstart van de Bloesemtocht. We starten daarnaast een nieuw fonds voor grote opgaven die op ons afkomen. Denk aan investeringen in dorpshuizen, sportaccommodaties en verbeterde bereikbaarheid. Om onze begroting rond te krijgen en financieel fit te blijven, gaan we door met de al ingezette kostenbesparingen in onze eigen organisatie. We blijven er alles aan doen om ervoor te zorgen dat inwoners zo min mogelijk worden geraakt door de gestegen kosten.”
Jaarrekening 2024: koersvast en resultaatgericht
De jaarrekening 2024 laat een positief resultaat van 1 miljoen euro zien. De meevallers zag de gemeente onder andere bij de Wmo: daar bleef geld over, onder andere door meer regie en kostenbewustzijn. Tegenvallers waren er ook. Bij jeugdhulp stegen bijvoorbeeld de tarieven fors. Ook gaf de rechter veel dure beschikkingen af. De gemeente is verantwoordelijk voor die kosten maar kan hier weinig op sturen. Een brede waaier aan resultaten is bereikt. Voor 2.600 woningen liggen inmiddels bouwplannen klaar en in 2024 zijn 236 woningen opgeleverd. Dat zijn er meer dan de beloofde 220. In Tricht is een nieuw integraal kindcentrum (IKC) gerealiseerd en de bouw van de IKC’s in Geldermalsen en Beesd is gestart. Meer inwoners zijn geholpen bij schuldpreventie, meer kinderen kunnen leren zwemmen en via schoolmaatschappelijk werk is er nu structurele ondersteuning voor ruim 250 leerlingen. West Betuwe paste de klachtenprocedure aan, zodat inwoners eenvoudiger feedback kunnen geven. Ook ontwikkelde de gemeente een programmaplan om de kernagenda’s beter te kunnen uitvoeren.
1e Bestuursrapportage 2025: op koers met coalitieakkoord
Op driekwart van de bestuursperiode van dit college (3 van de 4 jaren zijn verstreken) is 72% van de doelen uit het coalitieakkoord bereikt. Dit jaar werkt de gemeente onder andere aan verdere verbetering van haar dienstverlening. Met een extra investering wil de gemeente woningbouw versnellen. Ook is er begeleiding voor woningeigenaren bij verduurzaming van hun huis en vermindering van hittestress via het bomenbeheerplan. West Betuwe zet verder in op ontmoeting en bewegen. Door preventie en zorg naadloos te verbinden wil de gemeente de gezondheid en zelfstandigheid van inwoners bevorderen.
De bestuursrapportage laat een voorlopig tekort zien van 700.000 euro over de eerste vier maanden van 2025. Dit betekent niet dat het jaar negatief wordt afgesloten. De komende maanden wordt duidelijk of er ruimte ontstaat binnen de begroting. Het programma Financieel Fit werpt inmiddels zijn vruchten af. Tot nu toe is daarmee een besparing van 4,7 miljoen euro gerealiseerd. Later dit jaar verwacht de gemeente daar nog 1,5 miljoen aan toe te voegen.
Perspectiefnota 2026: investeren én voorbereiden op tekorten
De Perspectiefnota bevat de financiële vooruitblik voor de jaren 2026 tot en met 2029. Het college presenteert daarin voor ruim 5 miljoen euro aan nieuwe plannen, zoals het aanpakken van de gevaarlijke kruising Zuiderlingedijk – Zeiving tussen Asperen en Heukelum, extra subsidie voor de 11 rijksmonumentale molens in West Betuwe, versterking van de aanpak kerngericht werken en een impuls voor herstart van de Bloesemtocht. Ook wordt ruimte gemaakt om te investeren in verminderen van schoolverzuim, versterken van opvoedondersteuning en het bouwen aan een kansrijke omgeving voor jongeren. Het college stelt voor een nieuw fonds te realiseren voor grote opgaven die op de gemeente af komen. Uitgaven die daarbij horen zijn bijvoorbeeld investeringen in dorpshuizen, sportaccommodaties en verbeterde bereikbaarheid. Het voorstel is om 5 miljoen euro aan het fonds toe te voegen als start. De komende jaren moet het fonds verder worden aangevuld.
Voor de jaren vanaf 2027 stelt het college enkele nieuwe maatregelen voor om in te spelen op te verwachten lagere inkomsten vanuit de rijksoverheid. Het gaat onder andere om verhoging van de toeristenbelasting van 1,50 euro per persoon per nacht naar 2,00 euro en verhoging van het tarief voor betaald parkeren van 0,60 euro per uur naar 0,75 euro per uur.
Wethouder Den Dikken: “Ons speelveld wordt kleiner, maar we blijven investeren in wat echt telt. We bereiden ons voor op de toekomst met gerichte investeringen en gerichte kostenbesparingen. Ook daarbij laten we de inwoners zo veel mogelijk buiten schot. Samen met de raad gaan we het gesprek aan over onze prioriteiten.”
Bespreking in de gemeenteraad
Op dinsdag 8 juli bespreekt de gemeenteraad de jaarrekening 2024, de 1e bestuursrapportage 2025 en de perspectiefnota 2026. De documenten zijn vanaf vrijdag 6 juni te vinden op www.gemeenteraad.westbetuwe.nl.