Vrijwilliger Tom Bijnagte helpt inwoners als energiecoach

De energiecoaches van het Energieloket West Betuwe helpen door onafhankelijk en persoonlijk te informeren over isoleren, verduurzamen en energie besparen. Via het energieloket kunnen inwoners een afspraak maken voor een bezoek van een energiecoach. Tom Bijnagte uit Tricht is zo’n vrijwillige energiecoach. Hij geeft antwoord op de onderstaande vragen.

Waarom zijn er energiecoaches?

Veel mensen zien de noodzaak van maatregelen op het gebied van energie wel in, maar weten niet hoe ze dat aan kunnen pakken. De energiecoach helpt op basis van de bewoners’ wensen en financiële mogelijkheden. Hij kijkt mee naar wat werkelijk zoden aan de dijk zet voor de specifieke woning, en wijst de weg in subsidieland.

Wanneer kan ik een energiecoach gratis aanvragen?

Wanneer je je woning wilt verduurzamen, maar niet weet waar te beginnen. De energiecoach geeft een overzicht van de mogelijke maatregelen, en tips voor kleine, goedkope maatregelen die je meteen al kunt uitvoeren. Laatst zag ik bij een gezin van vijf personen nog een gewone douchekop hangen. Een kleine moeite die te vervangen door een waterbesparend exemplaar, en je merkt het meteen in het gasverbruik. Ook stel ik een persoonlijk woondossier op met de geschikte maatregelen voor de betreffende woning, waarmee de bewoner inzicht krijgt in zowel de kosten als de baten.

Waarom is het belangrijk dat de energiecoach aan huis komt?

Als je je aan het oriënteren bent, is een bezoek van een energiecoach erg handig. Als coach zie je beter hoe de situatie is en waar de bewoner het beste mee geholpen is. Laatst inspecteerde ik met een bewoner zijn kelder, toen mij opviel dat de thermostaatkraan los zat. Die heb ik aangedraaid, want anders blijft de verwarming dag en nacht aan staan, terwijl dat voor een kelder onnodig is. Het zijn van die kleine, maar belangrijke dingen die je mist als je alleen per email of telefoon contact zou hebben.

Zijn mensen blij met jouw komst?

Eigenlijk altijd wel, zoals laatst toen ik een monumentaal pand bezocht met grote enkelglas ramen. De kozijnen mochten niet vervangen worden vanwege de monumentenstatus, dus heb ik de eigenaar aangeraden gelaagd isolatieglas te plaatsen dat in de bestaande kozijnen past. Hij was blij met die suggestie, want je kunt er veel energie mee besparen. En een echtpaar dat een seniorenwoning ging betrekken heb ik getipt een warmtepomp en thermostaatkranen te installeren. Zo zitten ze voor de komende dertig jaar goed.  

Welke algemene tips zou je aan bewoners mee willen geven?

Dit is de top 3: spouwmuurisolatie of andere isolatie, enkel glas vervangen door HR++ en zonnepanelen Dat zijn de zogenaamde ‘no regret-maatregelen’; daar krijg je dus nooit spijt van. En ze leveren voor niet al te veel geld meteen een mooie besparing op.

Kan ik ook energiecoach worden?

Iedereen die mensen wil helpen met het oriënteren op een duurzame woning, kan energiecoach worden! Natuurlijk moet je plezier hebben in het omgaan met mensen en je moet vooral goed kunnen luisteren. Als nieuwe energiecoach meld je je aan bij het energieloket en krijg je een kortdurende cursus.

Wie geïnteresseerd is in gratis onafhankelijke informatie met betrekking tot verduurzaming en energiebesparing, of wie zelf energiecoach wil worden, kan contact opnemen via: www.energieloketwestbetuwe.nl/contactexterne-link-icoon

#WestBetuweWarmtOp

De aarde warmt op en het klimaat verandert. Daarom wil Nederland dat uiterlijk in 2050 alle gebouwen aardgasvrij zijn, wat de CO2-uitstoot vermindert. Het jaar 2050 lijkt nog ver weg, toch wil gemeente West Betuwe samen met haar inwoners nu al stappen zetten.