Vragen en antwoorden kansenkaarten

De gemeente maakt voor Haaften, Heukelum, Spijk en Tricht een kansenkaart. Hieronder staan veelgestelde vragen over de kansenkaart beantwoord.

Wat is een kansenkaart?

Op de kansenkaart brengen we in beeld waar kansen c.q. ontwikkelingen zijn in het dorp of stadje en aan de rand ervan. Kansen en/of ontwikkelingen die bijdragen aan en/of realiseren van uit de Omgevingsvisie West Betuwe. 

Wat is het doel van de kansenkaart? 

De kansenkaart maakt voor de inwoners en de gemeente duidelijk welke ontwikkelingen wel of niet mogelijk zijn in en rondom het dorp of stadje. Zo kunnen we sneller en eenduidiger initiatieven behandelen. Ook maakt het inzichtelijk of we voldoende kansen hebben om de opgaven uit de Omgevingsvisie te realiseren. 

Over welk gebied gaat het? 

De kansenkaart gaat over het bebouwde gebied van het dorp of stadje waar woningen en overige gebouwen een aaneengesloten gebied vormen. De rand van het dorp of stadje is ook onderdeel van de kansenkaart. Dit doen we voor een zorgvuldige overgang naar het buitengebied. Samen met de stedenbouwkundige stellen we de grens vast die we voor de kansenkaart hanteren. 

Hoe komen de kansen c.q. ontwikkelingen op de kansenkaart?

De plekken op de kansenkaart vinden we door af te stemmen met een klankbordgroep en door informatie op te halen met een online vragenlijst. Iedereen uit de betreffende woonplaats kan de online vragenlijst invullen. De klankbordgroep bestaat uit 8 leden die met de gemeente meedenken over de vragen die we gaan stellen in de online vragenlijst, of we de juiste informatie hebben gebruikt uit de kern en of we zaken vergeten. Zij kunnen ons helpen aan specifieke, lokale informatie. 

Wanneer wordt de kansenkaart vastgesteld? 

Het duurt ongeveer een jaar om een kansenkaart te maken. Als er bijzonderheden zijn kan dit langer duren. De kansenkaarten voor Haaften, Tricht, Heukelum en Spijk zijn nu voorlopig vastgesteld door burgemeester en wethouders. Na de reactietermijn stelt het college de kansenkaarten vast.  

Hebben we nog inspraak op de kansenkaart? 

Nadat het college de kansenkaarten voorlopig vaststelt, gaat de reactietermijn open. Voor de kansenkaarten van Tricht en Haaften kunt u reageren tot en met 30 mei 2025. Tot en met 20 juni 2025 kunt u reageren op de kansenkaarten van Spijk en Heukelum. Na de reactietermijn stelt het college de kansenkaarten vast. 

Wat is de status van de kansenkaart?

De kansenkaart is een planologisch instrument dat het college vaststelt. Het gaat om een vrijwillig uitvoeringsprogramma binnen de Omgevingswet. De werkingsduur van de kansenkaart hebben we nog niet bepaald. Naar verwachting is dit ongeveer vier tot acht jaar. We bewaken tussentijds of de kansen benut worden of dat het tijd is om de kaart bij te werken. 

Wat is de relatie tussen de kansenkaart en de Kernagenda? 

De kansenkaart is de uitwerking van de Omgevingsvisie voor een kern en het gebied eromheen, die geldt voor een langere periode. De Kernagenda vormt de leidraad met daarin de aandachtspunten vanuit de inwoners voor de kern. De Kernagenda is een instrument van de gemeente West Betuwe voor het leveren van maatwerk aan ieder uniek dorp/stadje en wordt gemaakt door de inwoners. 

In de kernagenda worden afspraken en plannen tussen inwoners, verenigingen en gemeente vastgelegd om de leefbaarheid in de kern te behouwen en/of te vergroten. Dit kunnen onderwerpen zijn die de inwoners belangrijk vinden, maar ook projecten en activiteiten die de gemeente uitvoert. De kernagenda geldt voor een paar jaar en is een dynamisch instrument. 

De acties die voortkomen uit de kansenkaart worden onderdeel van de Kernagenda. De Kernagenda is het centrale document en de hoogste in hiërarchie met betrekking tot afspraken en plannen tussen inwoners, verenigingen en gemeente. 

Kan ik nog een principeverzoek indienen? Wordt dit in behandeling genomen?

Voor de dorpen en het stadje waarvoor we nu een kansenkaart maken, nemen we geen principeverzoeken voor de bouw van vijf of meer woningen in behandeling zolang de kansenkaart niet klaar is. 

Waar kan ik informatie vinden over de kansenkaarten? 

Op onze webpagina over kansenkaarten kunt u de voortgang van het maken van de kansenkaart volgen. 

De locaties die nu naar voren komen waren toch al lang bekend. Het lijkt erop dat nu een jaar verloren is gegaan. 

De kansenkaart is een verdere uitwerking van de omgevingsvisie. Het gaat niet alleen over woningbouw op bepaalde locaties. In het kansenkaartenproces is gekeken naar de locaties, de schaal van het hele dorp en de effecten van een ontwikkeling op onderdelen als bereikbaarheid, water en groen. Dit allemaal in samenhang met elkaar. De kansenkaarten zijn gemaakt in een zorgvuldig participatieproces. Hierdoor kunnen we de initiatieven nu sneller beoordelen. 

Betekent dit dat de bouw van bijvoorbeeld Haaften-Noord nu kan beginnen? 

De kansenkaart maakt duidelijk dat de ontwikkeling van Haaften-Noord met woningen een gewenste ontwikkeling is en dat dit past bij de schaal van het dorp. Nu is het aan de ontwikkelaar om de nodige stappen te zetten. 

Komen er voor de andere kernen ook kansenkaarten? 

Nee. De gemeente heeft besloten dat er voor de andere kernen geen kansenkaarten worden gemaakt

Waar worden als eerste woningen gebouwd?

Dat is nog niet bekend. Dat hangt af van welk verzoek de gemeente als eerste in behandeling neemt en van de ontwikkelaar. 

Heeft u vragen? 

Voor vragen over de kansenkaart kunt u een mail sturen naar kansenkaart@westbetuwe.nl met vermelding van uw naam en woonplaats. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.