Landschap met water en bomen

Van kernagenda naar actie: veilig verkeer op maat

09 juli 2025
Dorpen en stadjes

Als onderdeel van kerngericht werken maakte gemeente West Betuwe kernagenda’s. Dat deed zij samen met al haar 26 kernen zodat zij per kern maatwerk kan leveren. Verkeersveiligheid is een vaak benoemd aandachtspunt in de agenda’s. Ook voor de gemeente is dit een belangrijk onderwerp. Bepaalde locaties inrichten als 30 km-zone is een ideale oplossing. Uit onderzoek blijkt echter dat dit 15 miljoen euro zou kosten. Het is voor de gemeente financieel niet haalbaar om alles op korte termijn aan te pakken. Daarom koos zij ervoor om dit in fases te doen. Waar dat kan realiseert zij wel alvast verkeersremmende maatregelen.

Fases door natuurlijke momenten te gebruiken

Dat betekent dat de gemeente de wegen aanpast naar 30 km-zones op natuurlijke momenten of als er een dringende situatie ontstaat. Wethouder van Stappershoef: “Door de aanpassing naar 30 km-zones te doen op momenten waarop al groot onderhoud nodig is, kunnen we de kosten verspreiden over de langere termijn. Deze aanpak zorgt er ook voor dat we de weg niet meerdere keren moeten openbreken en herstellen. We begrijpen dat inwoners daardoor soms langer moeten wachten op een totaaloplossing van hun vraagstuk van nu. Daarom bespreken we met inwonersgroepen wat we wel alvast kunnen doen om de verkeersveiligheid te verbeteren.” 

Een aantal kleine verkeersremmende maatregelen al wel mogelijk

De gemeente zocht naar aanpassingen die blijven bestaan als de wegen opnieuw worden ingericht én die op relatief korte termijn uit te voeren zijn. In 10 kernen ziet de gemeente mogelijkheden voor dit soort duurzame verkeersremmende maatregelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om wegversmallingen en drempels. 

Bekostigen met subsidie en kernenbudget

Om deze aanpassingen te kunnen betalen vroeg de gemeente een SPV-3 subsidie aan bij Investeringsinpuls Verkeersveiligheid. Inmiddels is die subsidie toegekend en daarmee is de helft van de kosten gedekt. De andere helft kan de gemeente bekostigen uit het kernenbudget. Wethouder van Stappershoef: “Dat is een subsidie die bedoeld is voor punten op de kernagenda die de leefbaarheid, sociale vitaliteit en de sociale cohesie van de kernen verbetert. Het is aan de  kernen zelf of zij (een deel van) dit bedrag willen gebruiken voor de verkeersremmende maatregelen.” Deze ‘co-financiering’ bespreekt de gemeente met de inwonersgroepen. In de gesprekken die al zijn gevoerd, zijn de reacties positief. 

Maatregelen niet voor alle kernen 

Het is niet haalbaar en efficiënt om wegen aan te passen als bouwverkeer het daarna weer stuk rijdt of op een later moment de weg weer open moet voor werkzaamheden. Voor de overige kernen zijn er geen duurzame maatregelen nodig of haalbaar. Voor een aantal kernen staat de herinrichting naar 30 km-zones al gepland of is al uitgevoerd. In andere kernen moet de gemeente wachten tot de werkzaamheden zijn afgerond voor bijvoorbeeld dijkverzwaringen, de warmtetransitie of riolering. 

Kerngerichte aanpak werkt 

Kerngericht werken betekent dat de gemeente steeds rekening houdt met de situatie in de verschillende dorpen en stadjes. Van Stappershoef: “Naast verkeersveiligheid wordt er ook kerngericht gewerkt aan andere thema’s, denk hierbij aan wonen, voorzieningen en openbaar groen in de 26 kernen. De gemeente spreekt regelmatig met de inwonersgroepen over de ontwikkelingen. Zo houdt de gemeente hen betrokken van idee tot realisatie.”