Trouwen en partnerschap registreren

Vanaf 1 januari 2018 geldt een nieuwe wet. Als u niks regelt trouwt u in beperkte gemeenschap van goederen. Volgens deze wet blijven al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u voor het trouwen heeft van u alleen. De bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen. Het is nog steeds mogelijk om in algehele gemeenschap van goederen te trouwen. Dit kunt u dan vóór het huwelijk regelen bij een notaris.

Informatie hierover staat op de website van rijksoverheid.nl en notaris.nl.

Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs)

Een babs voltrekt een huwelijk. In de gemeente West Betuwe mag u zelf een keuze maken uit de bij ons werkzame babsen. U geeft uw voorkeur door bij uw melding voorgenomen huwelijk. Wij benaderen de babs en vragen of hij/zij beschikbaar is. De babs neemt uiterlijk 4 weken voor de huwelijksdatum contact met u op voor het inplannen van een kennismakingsgesprek.

Bekijk wie de babsen zijn van de gemeente West Betuwe.

Eigen babs

U kunt uw huwelijk ook laten voltrekken door een babs die u zelf kiest. Dit kan bijvoorbeeld een kennis, vriend, collega of familielid zijn. 

De babs voor één dag is:

  • minimaal 18 jaar oud
  • en staat niet onder curatele

De aanvraag voor de babs voor één dag kunt u indienen zodra uw huwelijk en locatie bij onze gemeente definitief is. Voor de aanvraag gebruikt u het formulier verzoek aanwijzing babs voor één dag. Aan de aanwijzing van een babs voor één dag zijn kosten verbonden. De kosten staan hieronder bij Kosten en gratis trouwen. 

Is de eenmalige babs nog niet beëdigd bij de rechtbank, dan nodigen we hem of haar uit voor een gesprek. Het hele proces vanaf de aanvraag tot het besluit kan minimaal 12 weken duren.

Aanwijzing en beëdiging eigen babs

Is uw aanvraag met de vereiste bijlagen compleet? Dan wijst het college van burgemeester en wethouders de gewenste persoon  aan tot babs voor één dag. Hij of zij moet ook beëdigd zijn door de rechtbank. Is dat nog niet gedaan, dan regelt een medewerker van Team publiek een afspraak met de rechtbank voor de beëdiging voor u.

Na bevestiging van de beëdiging door de rechtbank ontvangt uw babs voor één dag een uitnodiging van ons. De babs krijgt dan een korte uitleg over de vereisten die horen bij het voltrekken van een huwelijk.

Trouwlocatie

U kunt in de gemeente West Betuwe op verschillende plekken trouwen. U mag zelf kiezen waar u trouwt. Trouwt u niet op een officiële trouwlocatie? Dan moet u daar extra voor betalen. De gewenste trouwlocatie geeft u door via online melding van huwelijk.

Trouwboekje

Het trouwboekje is beschikbaar in vier kleuren: blauw, rood, groen en wit. Ze hebben allemaal het wapen van de gemeente West Betuwe op de voorkant.

Blauw trouwboekje
Groen trouwboekje
Rood trouwboekje
Wit trouwboekje

Tarieven 2023

 

Trouwlocaties categorie A, B en C

maandag t/m vrijdag tussen 7.00 - 22.00 uur 597 euro
zaterdag tussen 7.00 - 22.00 uur 896 euro

Trouwlocatie categorie D

maandag t/m vrijdag tussen 7.00 - 22.00 uur 711 euro
zaterdag tussen 7.00 - 22.00 uur 1.010 euro

Trouwboekje

Het trouwboekje kost 34,50 euro.

Benoemen babs voor één dag

Babs benoemen voor een dag 168 euro.

Verzetten locatie, datum of tijdstip van de voltrekking

Tot 14 dagen voor de voltrekking 33,70 euro.
Binnen 14 dagen voor de voltrekking 101 euro.

Omzetten partnerschap in huwelijk

Zonder ceremonie 67,35 euro.

Gemeentelijke getuigen

Per getuige 47,80 euro.

Verklaring en afschrift

Verklaring huwelijksbevoegdheid 27,50  euro.
Afschrift akte Burgelijke stand 15,70 euro.
Internationaal afschrift Burgelijke stand 15,70 euro.

Gratis trouwen

Op maandag om 9.00 uur en om 9.15 uur is er de mogelijkheid om kosteloos te trouwen. Van het aanstaande bruidspaar / geregistreerde partners moet tenminste één persoon ingeschreven zijn in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente West Betuwe. De huwelijksvoltrekking is in onze tijdelijke vergaderruimte aan de Van Dam van Isseltweg 4 in Geldermalsen. De huwelijksvoltrekking is zeer sober. Alleen het bruidspaar en de getuigen mogen hierbij aanwezig zijn.

Als u kosteloos wilt trouwen geeft u dat aan bij online melden Trouwen of geregistreerd partnerschap. Uw aanmelding behandelen we op datum van binnenkomst.

 

Omzetten geregistreerd partnerschap

Wilt u uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk? Dat kan. U laat dan bij de gemeente een akte van omzetting opmaken. Dat kunt u (nog) niet online regelen. Gebruik daarvoor onderstaand formulier.

Scan het ingevulde formulier in en stuur het per e-mail naar trouwen@westbetuwe.nl