Trouwen en partnerschap registreren

Wanneer u wilt trouwen of uw partnerschap in West Betuwe wilt laten registreren, meldt u dat online via de knop 'Melden Trouwen of Geregistreerd partnerschap' aan ons. Wij helpen u graag om er een onvergetelijke dag van te maken. Trouwt u in een andere gemeente? Dan regelt u dat in de gemeente waar u gaat trouwen.

Belangrijk om te weten

  • Gaat u trouwen op een locatie categorie A of B? Neem dan eerst contact op met de locatiehouder om de afspraak daar te bevestigen. De locatie kan zelf ook nog kosten in rekening brengen.
  • Waar huwelijk of trouwen staat, bedoelen we ook partnerschapsregistratie.
  • Voor het melden heeft u nodig: DigiD van beide partners, een kopie van het identiteitsbewijs van beide partners en een kopie van het identiteitsbewijs van de getuigen. 
  • Wilt u op een eenmalige vrije trouwlocatie trouwen, categorie D. Start dan ruim op tijd met uw aanvraag. Het hele proces vanaf de aanvraag tot het besluit duurt minimaal 12 weken.
  • Wilt u een eigen babs (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand) en is hij/zij nog niet beëdigd bij de rechtbank? Hou er dan rekening mee dat het hele proces vanaf de aanvraag tot de beëdiging circa 6 maanden kan duren. Zorgt u er daarom voor dat u de stukken tijdig indient om teleurstelling te voorkomen! Is de babs nog niet beëdigd, dan nodigen we hem of haar eerst uit voor een gesprek. 

Lees voordat u de online melding doet eerst de informatie goed door die staat onder ‘Uw wensen’.

Let op! Bij de melding van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap betaalt u direct de kosten via iDeal. 

Op dit moment kunnen we nog geen huwelijken inplannen in het nieuwe gemeentehuis. Zodra duidelijk is wanneer dat wel kan, is dat zichtbaar bij de online melding van uw huwelijk.

Uw wensen

Vanaf 1 januari 2018 geldt een nieuwe wet. Als u niks regelt trouwt u in beperkte gemeenschap van goederen. Volgens deze wet blijven al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u voor het trouwen heeft van u alleen. De bezittingen en schulden die u na het trouwen krijgt, zijn van u samen. Het is nog steeds mogelijk om in algehele gemeenschap van goederen te trouwen. Dit kunt u dan vóór het huwelijk regelen bij een notaris.

Informatie hierover staat op de website van rijksoverheid.nlexterne-link-icoon en notaris.nlexterne-link-icoon.

Buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (babs)

Een babs voltrekt een huwelijk. In de gemeente West Betuwe mag u zelf een keuze maken uit de bij ons werkzame babsen. U geeft uw voorkeur door bij uw melding voorgenomen huwelijk. Wij benaderen de babs en vragen of hij/zij beschikbaar is. De babs neemt uiterlijk 4 weken voor de huwelijksdatum contact met u op voor het inplannen van een kennismakingsgesprek.

Bekijk wie de babsenexterne-link-icoon zijn van de gemeente West Betuwe.

Eigen babs

U kunt uw huwelijk ook laten voltrekken door een babs die u zelf kiest. Dit kan bijvoorbeeld een kennis, vriend, collega of familielid zijn. 

De babs voor één dag is:

  • minimaal 18 jaar oud
  • en staat niet onder curatele

De aanvraag voor de babs voor één dag kunt u indienen zodra uw huwelijk en locatie bij onze gemeente definitief is. Voor de aanvraag gebruikt u het formulier verzoek aanwijzing babs voor één dag. Aan de aanwijzing van een babs voor één dag zijn kosten verbonden. De kosten staan hieronder bij Kosten en gratis trouwen. 

Is de eenmalige babs nog niet beëdigd bij de rechtbank, dan nodigen we hem of haar uit voor een gesprek. Het hele proces vanaf de aanvraag tot het besluit kan minimaal 12 weken duren.

Aanwijzing en beëdiging eigen babs

Is uw aanvraag met de vereiste bijlagen compleet? Dan wijst het college van burgemeester en wethouders de gewenste persoon  aan tot babs voor één dag. Hij of zij moet ook beëdigd zijn door de rechtbank. Is dat nog niet gedaan, dan regelt een medewerker van Team publiek een afspraak met de rechtbank voor de beëdiging voor u.

Na bevestiging van de beëdiging door de rechtbank ontvangt uw babs voor één dag een uitnodiging van ons. De babs krijgt dan een korte uitleg over de vereisten die horen bij het voltrekken van een huwelijk.

Trouwlocatie

U kunt in de gemeente West Betuwe op verschillende plekken trouwen. U mag zelf kiezen waar u trouwt. Trouwt u niet op een officiële trouwlocatie? Dan moet u daar extra voor betalen. De gewenste trouwlocatie geeft u door via een online melding van huwelijk, via de rode knop.

Trouwboekje

Het trouwboekje is beschikbaar in vier kleuren: blauw, rood, groen en wit. Ze hebben allemaal het wapen van de gemeente West Betuwe op de voorkant.

Kosten

SoortTarief
Trouwlocaties categorie A, B en C
- maandag t/m vrijdag tussen 7.00 - 22.00 uur€ 597
- zaterdag tussen 7.00 - 22.00 uur€ 896
Trouwlocatie D
- maandag t/m vrijdag tussen 7.00 - 22.00 uur€ 843
- zaterdag tussen 7.00 - 22.00 uur€ 1.142
Trouwboekje€ 35,90
Aanwijzing babs voor een dag, beëdigd € 175
Aanwijzing babs voor een dag, niet beëdigd € 349
Verzetten locatie, datum of tijdstip van de voltrekking
Tot 14 dagen voor de voltrekking€ 35,05
Binnen 14 dagen voor de voltrekking€ 105
Omzetten partnerschap in huwelijk
Zonder ceremonie€ 70,10
Gemeentelijke getuigen, per getuige€ 49,75
Verklaring huwelijksbevoegdheid€ 29
Afschrift akte Burgerlijke stand€ 16,60
Internationaal afschrift Burgerlijke stand€ 16,60

Gratis trouwen

Op maandag om 9.00 uur en om 9.15 uur is er de mogelijkheid om kosteloos te trouwen. Van het aanstaande bruidspaar / geregistreerde partners moet tenminste één persoon ingeschreven zijn in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente West Betuwe. De huwelijksvoltrekking is in een spreekkamer in het gemeentehuis en is sober. Wegens de beperkte ruimte kunnen alleen het bruidspaar en de getuigen hierbij aanwezig zijn.

Als u kosteloos wilt trouwen geeft u dat aan bij online melden Trouwen of geregistreerd partnerschapexterne-link-icoon. Uw aanmelding behandelen we op datum van binnenkomst.

Formulier omzetten geregistreerd partnerschap in huwelijk

Omzetten geregistreerd partnerschap

Wilt u uw geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk? Dat kan. U laat dan bij de gemeente een akte van omzetting opmaken. Dat kunt u (nog) niet online regelen. Gebruik daarvoor onderstaand formulier.

Scan het ingevulde formulier in en stuur per e-mail naar trouwen@westbetuwe.nl