Maak kennis met Tuğçe

Wie ben je?

Ik ben Tuğçe Ayici-Erkun. Ik werk sinds januari 2022 als juridisch adviseur bij de gemeente West Betuwe, als onderdeel van het team Juridische Zaken. Binnen mijn functie geef ik gevraagd en ongevraagd advies aan verschillende teams over juridische onderwerpen.

Hoe ben je bij de gemeente terechtgekomen?

Na mijn rechtenstudie kon ik verschillende kanten op. Ik wilde geen advocaat worden, maar het bestuursrecht vond ik wel interessant. Zo kwam ik uiteindelijk terecht bij gemeente Beuningen. Na een aantal jaar werken was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik wilde mij breder gaan ontwikkelen, voor een grotere gemeente gaan werken en een meer adviserende dan uitvoerende kant op.

Via de website WerkeninGelderland.nl kwam ik deze vacature bij West Betuwe tegen. Ik kende de gemeente al, omdat die net als Beuningen deel uitmaakt van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Met 26 dorpskernen en ruim 50.000 inwoners biedt West Betuwe de nieuwe uitdagingen waar ik naar op zoek was en de mogelijkheid om daar vooral in een adviserende functie mee aan de slag te gaan.

Wat spreekt je aan in werken bij de gemeente?

Het is bijzonder hoeveel impact je kan hebben op inwoners als gemeente. Het gaat natuurlijk veel verder dan alleen het aanvragen van een rijbewijs of een paspoort. Of het nu gaat om het herinrichten van een fietspad of het verzorgen van een rolstoelvoorziening: wat we hier doen kan verschil maken voor onze inwoners.

Werken bij een gemeente gaat ook gepaard met een bepaalde verantwoordelijkheid. Je werkt voor de inwoners, want zij betalen je salaris. We werken hier met gemeenschapsgeld, dus is het zaak dat je daar bewust en integer mee omgaat. Ik vind het belangrijk om dat op de juiste manier te doen en daar af en toe bij stil te staan.

Hoe is de samenwerking met je collega’s?

Heel erg prettig en vaak informeel. Ik ga lunchen met collega’s en spreek ze ook buiten werktijd. Bij West Betuwe is er een fijn en veilig werkklimaat, waar er veel ruimte is voor je eigen ontwikkeling. Iedereen is hier bereid om samen te werken en van elkaar te leren. Er is niet altijd tijd om elkaar te helpen, maar de wil en bereidheid is zeker aanwezig.

Kun je iets vertellen over de ontwikkelingskansen binnen de gemeente?

Er is hier veel ruimte voor eigen inbreng. Ik krijg hier andere kansen dan in mijn vorige functie. Als hier een bepaald proces al tien jaar op dezelfde manier wordt uitgevoerd, maar jij ziet een mogelijkheid om dat anders of beter te doen, is daar ruimte voor en staan mensen er voor open. Dat is heel prettig, want dat geeft je ook het gevoel dat je zaken kunt verbeteren. In plaats van te twijfelen of iets direct af te schieten, worden nieuwe ideeën omarmd. Zo kun je echt een bijdrage leveren.

Waarom zou je iemand aanraden ook bij Gemeente West Betuwe te gaan werken?

Als je verrast wilt worden over je eigen kunnen en je eigen ontwikkelingskansen, zou ik zeker solliciteren bij West Betuwe. Het verbaast me soms nog steeds hoeveel je kunt betekenen in de organisatie en daarmee direct ook voor de inwoners van onze gemeente. Je ziet hier daadwerkelijk dat je werk impact heeft, op straat en bij de inwoners. Dat geeft veel voldoening.