Maak kennis met Sasha

Wie ben je?

Mijn naam is Sasha Perozo Alberti. Sinds 1 augustus werk ik als adviseur datagedreven werken bij de gemeente West Betuwe. Mijn functie valt binnen de flexibele kern. Dat betekent dat ik binnen de gemeente op verschillende projecten en in verschillende teams kan worden ingezet, net waar er op dat moment behoefte is aan mijn expertise. Dankzij deze opzet hoeft West Betuwe minder externe werknemers in te huren, maar blijft de kennis en kunde binnen de gemeente.

Hoe ben je bij gemeente West Betuwe terechtgekomen?

Voordat ik kwam werken bij West Betuwe, werkte ik bij een marktonderzoeksbureau. Ik heb daar heel veel geleerd, maar na 7,5 jaar bij dezelfde werkgever was ik toe aan iets anders. Ik was me daarom aan het oriënteren op een nieuwe baan. Tijdens een bezoek aan de Nationale Carrièrebeurs in Amsterdam kwam ik de stand van gemeente West Betuwe tegen. Hoewel ik nog niet eerder in de publieke sector heb gewerkt, klonk wat ik daar hoorde erg interessant.

Ik was een tijdje terug ook net verhuisd en merkte steeds meer dat keuzes die gemaakt worden in een gemeente, in een provincie of op rijksniveau, binnenshuis impact kunnen hebben. Er is veel grote, complexe problematiek waar een gemeente mee te maken heeft, waarbij het ook voor inwoners heel belangrijk is dat de juiste beslissingen worden gemaakt. Voor mij voelt het daarom belangrijk om daar aan bij te dragen.

Wat houdt jouw functie precies in?

Bij gemeente West Betuwe staat datagedreven werken op dit moment nog in de kinderschoenen. Er is veel data beschikbaar, maar die wordt nog lang niet overal op de beste manier ingezet. De specialisten in de verschillende teams hebben veel kennis van de inhoud van hun vakgebied, maar hebben vaak nog vragen die data kunnen beantwoorden. Ik ben hier om te helpen die brug te slaan en de bestaande kennis en data met elkaar te verbinden.

Op dit moment voer ik vooral opdrachten uit voor team Strategie, met onder andere een focus op het verbeteren van de dienstverlening. De gemeente wil dichtbij en op maat iedere kern kunnen faciliteren. Datagedreven werken helpt ons om onze dienstverlening stap voor stap te verbeteren en de kwaliteit ervan te meten. Het geeft ons bijvoorbeeld inzicht om klanttevredenheid te verhogen en wachttijden te verkorten. 

Wat is voor jou op dit moment de grootste uitdaging?

Het aanmoedigen van datagedreven werken vereist een lichte cultuurverandering binnen de organisatie. Dat kan best een uitdaging zijn. Data voelt toch snel als een wat abstract onderwerp, waarbij het misschien lastig is om te zien hoe het binnen een proces past. Ik probeer daarom altijd duidelijk te maken dat data helemaal niet alleen om nulletjes en eentjes draait, maar dat juist de menselijke kant erg belangrijk blijft.

Data is maar data, het zegt niets zonder de juiste context. Het verwerken van data en maken van rapportages blijft mensenwerk, waarbij de bestaande kennis en ervaring een belangrijke rol speelt in het op de goede manier gebruiken van data. Er moet een gevoel van veiligheid en vertrouwen in het werken met data komen, waar veel collega’s gelukkig voor open staan.

Waarom zou je iemand aanraden ook bij de gemeente West Betuwe te gaan werken?

West Betuwe is een organisatie die erg open staat voor innovatie en ontwikkeling en waar nieuwe ideeën, kennis en ervaring worden gekoesterd. Je krijgt veel vrijheid om je werk in te richten en je verder te ontwikkelen. Ook als je minder of geen ervaring hebt met werk in de publieke sector, kun je je snel wegwijs maken door de hulp van collega’s en de ruimte die je krijgt om te leren. Je bouwt hier echt samen aan de toekomst van de gemeente.