Maak kennis met Otto

Wie ben je?

Ik ben Otto de Nobel. Ik werk bij de gemeente West Betuwe als medewerker duurzaamheid, milieu, klimaat en afval. Behoorlijk brede onderwerpen dus, die op dit moment in een flinke stroomversnelling zitten. Samen met mijn collega’s in Team Duurzaamheid houd ik me daar dagelijks mee bezig.

Wat houdt je werk zoal in?

Iedere dag is verschillend. Dat is ook het leuke aan mijn functie. Mijn takenpakket bestaat onder meer uit het behandelen van subsidieaanvragen en leningen op het gebied van duurzaamheid en milieu, voor zowel inwoners als ondernemers en verenigingen in de gemeente. Dit is zowel op het uitvoerende als het informerende vlak: ik pak de aanvragen op en ik geef webinars waarin ik de mogelijkheden rondom een nieuw soort lening verder toelichtte.

Een mooi voorbeeld van een onderwerp waar ik aan bijdroeg is het hele traject rondom de subsidieverordening klimaat, water en riolering en de aanvraag ervan. Inwoners kunnen met deze subsidie maatregelen bekostigen om bijvoorbeeld een groendak aan te laten leggen of regenwater op te vangen en te hergebruiken. Zo stimuleren we vanuit de gemeente dat inwoners ook hun steentje bijdragen.

Hoe ben je bij de gemeente West Betuwe komen te werken?

Voor ik bij een gemeente ging werken, heb ik zeven jaar bij Justitie gewerkt als penitentiaire inrichtingswerker in een gevangenis. Toen mijn derde kind net was geboren, merkte ik dat het werk steeds meer impact op mijn dagelijks leven had. Daarom ben ik toen op zoek gegaan naar iets anders. Ik kwam bij oud-gemeente Lingewaal terecht in de functie van technisch administratief medewerker, voor ondersteuning bij de verlening van vergunningen. Later kwam daar ook een stukje milieu bij, omdat dat een veel grotere rol ging spelen.

Toen Lingewaal fuseerde tot West Betuwe, heb ik op mijn huidige functie gesolliciteerd en ben ik gelukkig aangenomen. Ik ben heel blij dat Lingewaal destijds, en West Betuwe nu, mij deze kans gaven. Het is toch een risico om iemand met weinig ervaring in deze branche aan te nemen. Door hard te werken, veel te leren en de ondersteuning en begeleiding van fijne collega’s heb ik me goed weten te ontwikkelen binnen dit vakgebied.

Wat is het leukste aan je werk?

Mensen kunnen helpen is eigenlijk altijd mijn grootste drive geweest. Dat wist ik al toen ik aan mijn opleiding tot sociaal-pedagogisch werker begon en dat geldt nu nog steeds. Binnen een gemeente zijn er zoveel manieren om dat te doen. Met de werkzaamheden die ik doe, van het verstrekken van leningen en het ontwikkelen van beleid tot het verder helpen van inwoners, krijg ik echt het gevoel dat ik mensen help. Dat geeft mij een fijn gevoel, dat je op deze manier echt een verschil van betekenis kan maken.

Waarom zou je iemand aanraden ook bij de gemeente West Betuwe te gaan werken?

Bij ieder team waar ik mee werk ervaar ik een hele gezellige, informele sfeer.  Collega’s zijn altijd bereid om je te helpen. Of dat nu op werkgebied is of op persoonlijk vlak - een kapotte auto of een ziek kind - ze staan altijd voor je klaar. De sfeer, de collegialiteit en de kansen die je hier krijgt, gecombineerd met het werk dat we doen en de bijdrage die je levert voor inwoners en ondernemers in de gemeente, maken dat ik het hier echt ontzettend naar m’n zin heb.