Maak kennis met leerplichtambtenaar Qwenny

Wie ben je?

Ik ben Qwenny Leenders. Ik werk sinds april 2021 als leerplichtambtenaar voor Regio Rivierenland. Daar zijn we in totaal met zes leerplichtambtenaren. Samen met een collega bedien ik de gemeente West Betuwe.

Hoe ben je in deze functie terechtgekomen?

Ik heb hiervoor in de ggz gewerkt. Na 13 jaar bij dezelfde organisatie was ik wel toe aan iets nieuws. Na wat zoeken kwam ik de functie van leerplichtambtenaar tegen, die me eigenlijk direct aansprak. Je probeert ervoor te zorgen dat kinderen naar school blijven gaan en hun diploma’s halen en dat vind ik een mooi doel. Toen de vacature verscheen, heb ik direct gereageerd en ben ik aangenomen.

Hoe ziet de dag van een leerplichtambtenaar eruit?

Mijn dag is altijd heel divers, want er vallen meer taken onder het werk van een leerplichtambtenaar dan je misschien zou verwachten. Op de meeste dagen heb ik verzuimgesprekken met leerlingen en ook vaak hun ouders. Als wij een melding krijgen vanuit een school dat een leerling veel afwezig is, beoordeel ik die melding in overleg met de school. Wanneer er opvolging nodig is, dan nodig ik de leerling uit om met de ouders op het gemeentehuis een gesprek te voeren. Daar bespreken we onder meer wat er gaande is en welke afspraken we kunnen maken om het verzuim te verminderen of geheel te stoppen.

Voor mijn werk geef ik presentaties op scholen en bij de gemeente. De volgende dag ga ik op werkbezoek bij een leerling of er speelt een leerplichtzaak bij het Openbaar Ministerie.

Daarnaast overleg ik met het team Sociaal van de gemeente, met diverse partners in de keten en met hulpverleners.

Heb je iets bijzonders meegemaakt in je werk?

Er is één casus die me altijd wel een beetje bij blijft. Een jonge jongen was veel afwezig van school en tijdens een verzuimgesprek kreeg ik het vermoeden dat er meer gaande was. Zijn ouders stonden niet zo te springen om meer hulp, dus liet ik het er bij. Toen het verzuim maar bleef toenemen, heb ik nog een gesprek ingepland en is er uiteindelijk toch hulpverlening ingeschakeld. Toen bleek inderdaad dat er meer aan de hand was en deze jongen geen handhaving nodig had, maar hulp. Ik vond het bijzonder om daar een rol in te kunnen spelen, want het verzuim is nu gestopt en de jongen heeft de hulp gekregen die hij nodig had.

Is er iets wat mensen niet weten over jouw werk?

Veel mensen denken dat een leerplichtambtenaar een soort politieagent met een bonnenboekje is, die erop uit is om boetes uit te schrijven. Daar klopt helemaal niets van. Wij geven wel de kaders van de wet aan en we doen in zekere zin aan handhaving, maar we mogen geen boetes uitschrijven en zijn er vooral om ervoor te zorgen dat leerlingen gewoon naar school kunnen gaan.

Waarom zou je iemand aanraden om bij Gemeente West Betuwe te gaan werken?

De gemeente en Regio Rivierenland zijn heel fijne werkgevers met veel leuke collega’s. Er hangt altijd een gezellige sfeer en je voelt je eigenlijk direct thuis. Wanneer je iemand nodig hebt, is er altijd bereidheid om mee te denken of te helpen. Zo zet je je samen in voor de inwoners en kun je een bijdrage leveren.