Maak kennis met Iris

Wie ben je?

Mijn naam is Iris van Zuilen. Ik doe een traineeship bij Regio Rivierenland. Binnen dit traineeship voer je meerdere opdrachten van acht maanden uit, telkens bij een andere gemeente in de regio. Mijn eerste opdracht is hier bij de gemeente West Betuwe, waar ik sinds februari werk. Ik werkte hiervoor in de zorg, dus werken bij een gemeente is voor mij helemaal nieuw. Dit traineeship is een uitgelezen kans om daarmee kennis te maken.

Wat doe je bij West Betuwe?

Mijn opdracht is procesverbetering. Dat doe ik vanuit de flexibele kern, wat betekent dat ik op verschillende afdelingen en in verschillende teams kan worden ingezet. Om dat goed te kunnen doen, volg ik momenteel de cursus tot Green Belt in de lean-methode. Zo leer ik hoe je processen kunt stroomlijnen en verbeteren.

Op dit moment ben ik bezig met het in kaart brengen van de processen binnen het sociaal domein. Daar werken veel mensen uit verschillende teams aan mee, waardoor er veel kansen liggen om meer gestroomlijnd te werken. Door het werk efficiënter te maken kunnen we inwoners beter en sneller van dienst zijn, maar besparen we ook tijd en kosten.

Naast procesverbetering ben ik ook onderdeel van het programmateam Samen West Betuws Werken. Dat programma is heel breed, maar richt zich met name op het verbeteren van de interne en externe samenwerking en het vergroten van werkgeluk en vitaliteit onder werknemers. Dat valt goed samen met procesverbetering.

Hoe bevalt het samenwerken met verschillende teams binnen de gemeente?

Dat vind ik het leuke, maar ook het lastige aan mijn werk hier. Er zijn binnen de gemeente veel verschillende teams. Vanuit mijn functie kan ik overal worden ingezet waar een hulpvraag is, waardoor ik niet veel samenwerk met directe collega’s in mijn eigen team. Dat is ook juist wel heel leuk, want ik krijg zo heel snel veel mee van wat er allemaal speelt binnen de gemeente.

Afgelopen periode heb ik bijvoorbeeld processen in kaart gebracht bij de buitendienst. Daarvoor ging ik naar de gemeentewerf, waar ik zo ook kennis maakte met andere werkplekken binnen de gemeente. De komende tijd ga ik aan de slag op bestuurlijk niveau, waar ik juist te maken krijg met de gemeenteraad, het college van burgemeesters en wethouders en de gemeentesecretaris. Een hele mooie kans om weer een andere kant van de gemeente te ontdekken, maar als starter binnen een gemeente soms ook best spannend. Als trainee is het erg waardevol om vanaf moment één zo de hele organisatie goed te leren kennen.

Waarom zou je iemand aanraden ook bij Gemeente West Betuwe te gaan werken?

Het is een hele mooie gemeente die dicht bij de inwoners staat. De omgeving is fantastisch. Ik mag hier hele leuke werkzaamheden doen met leuke collega’s en krijg ook echt de mogelijkheid om me binnen de gemeente nog verder te ontwikkelen. Dat is iets wat niet elke gemeente kan bieden.

Veel mensen denken na hun afstuderen in eerste instantie misschien niet aan werken bij een gemeente of overheidsinstantie, maar er zijn zoveel verschillende vakgebieden die allemaal binnen de gemeente spelen. Bijna elke expertise is wel nodig. Bovendien geeft West Betuwe medewerkers echt de kans om te leren. Zeker als starter kun je nooit helemaal klaargestoomd aan je werk beginnen, dus is het fijn dat je hier de ruimte en begeleiding krijgt om je plek te vinden.