Maak kennis met Elsbeth

Wie ben je?

Mijn naam is Elsbeth van Weelden. Ik werk nu ruim een jaar met veel plezier bij de gemeente West Betuwe als beleidsadviseur jeugd en gezondheid bij Team maatschappelijke ontwikkeling. Na mijn studie Bestuurskunde wist ik nog niet precies wat ik wilde doen. Zo kwam ik uit bij het traineeship van regio Rivierenland, waar zes gemeentes aan meewerken. Mijn eerste opdracht was hier, bij West Betuwe. Na mijn tweede opdracht, bij een andere gemeente, was ik er wel uit: ik wilde bij West Betuwe gaan werken. Toen zag ik gelukkig deze vacature en kon ik hier aan de slag.

Wat houdt je functie in?

Als beleidsadviseur werk ik met name in de richting preventief jeugdbeleid. Dat betekent dat we ons inzetten om zo veel mogelijk te voorkomen dat jeugdzorg ingezet moet worden. Dit doen we onder meer met projecten rond het opzetten van meer ontmoetingsplekken voor jongeren, het vergroten van mogelijkheden voor de jeugd en het begeleiden van jonge ouders. Voor deze projecten werk ik niet alleen met mijn eigen team, maar ook met organisaties zoals Jongerenwerk.

Wat spreekt je aan in werken bij de gemeente?

Het allerleukste vind ik dat ik het gevoel heb dat ik echt iets bijdraag aan de maatschappij. Elke dag krijg je de kans om impact te maken op de levens van inwoners en dat voelt heel waardevol. Ik merk ook dat de gemeente jonge mensen echt een kans durft te geven en ze veel ruimte bieden om zich verder te ontwikkelen. Er zijn regelmatig gesprekken over wat je nog wil leren en welke uitdagingen je nog zoekt binnen je werk.

Het samenwerken met de collega’s is hier ook erg prettig. West Betuwe is niet zo’n grote organisatie, wat ervoor zorgt dat je veel mensen van verschillende afdelingen kent. Als je iets nodig hebt of even wilt sparren, weet je altijd wel iemand te vinden die je kan helpen. De combinatie van de kennis van ervaren medewerkers en de frisse energie van jongere collega’s komt daarin mooi samen.

Heb je een bijzonder moment meegemaakt binnen je werk?

We zijn met een heel bijzonder actieprogramma bezig: Kansrijke Start. Dat is een samenwerkingsverband met verschillende partners, waarin we (aanstaande) kwetsbare ouders helpen zodat hun kinderen zo gezond mogelijk hun leven starten. Hiermee focussen we ons op de eerste duizend dagen in het leven van een kind: van de zwangerschap tot de eerste twee jaar na de geboorte.

Door een samenwerking met onder meer verloskundigen, het consultatiebureau en kinderopvang kunnen we eventuele problemen of risicofactoren vroegtijdig signaleren en preventief te werk gaan. Zo geven we kinderen en jonge ouders een goede start, helpen we ze hun netwerk te versterken en brengen we ze in contact met hulpmogelijkheden waar nodig. Dat vind ik misschien wel het meest bijzondere project waar ik tot nu toe aan meewerk.

Waarom zou je iemand aanraden ook bij Gemeente West Betuwe te gaan werken?

Gemeente West Betuwe is een informele organisatie met hele fijne mensen en een goede sfeer. Er is veel aandacht voor waar je belangrijk vindt, waar je goed in bent en waar je nog in wil groeien. Je krijgt veel kansen om te leren en je verder te ontwikkelen. Dus of je nu een starter bent of je al heel veel ervaring hebt: hier zijn genoeg uitdagingen en fijne collega’s om snel je plek te kunnen vinden.