Koninklijke onderscheiding aanvragen

Kent u iemand die een Koninklijke onderscheiding verdient? Doe dan een aanvraag voor een Koninklijke onderscheiding.

Voor de lintjesregen 2025 kunt u tot eind juni 2024 iemand voordragen.

Wilt u meer weten over Koninklijke onderscheidingen? Kijk dan op www.lintjes.nlexterne-link-icoon. Via deze website kunt u ook een aanvraag doen. Wilt u graag persoonlijk contact over een aanvraag? Neem dan contact op via bestuurssecretariaat@westbetuwe.nl.

Andere onderscheidingen

Naast een Koninklijke onderscheiding zijn er ook nog andere onderscheidingen die u kunt aanvragen, zoals:
•    Koninklijke Predicaten en Hofleverancier;
•    Koninklijke Erepenning (voor verenigingen, stichtingen, instellingen of sportverenigingen);
•    Carnegie Heldenfonds;
•    Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.
Het aanvragen van deze onderscheidingen gaat anders dan de aanvraag voor een Koninklijke onderscheiding. Wij raden aan om eerst contact met ons op te nemen via bestuurssecretariaat@westbetuwe.nl.   

Belangrijk om te weten

Koninklijke onderscheiding

De meeste Koninklijke onderscheidingen worden uitgereikt tijdens de ‘lintjesregen’. De lintjesregen vindt elk jaar plaats op de laatste werkdag voor Koningsdag. Iemand kan een lintje verdienen voor persoonlijke bijzondere verdiensten voor de samenleving. Dat kan vrijwilligerswerk zijn, maar ook een bijzondere invulling van een betaalde hoofdfunctie of een combinatie van beide.

Koninklijk predicaat, zoals Hofleverancier

Het predicaat Koninklijk is een onderscheidingexterne-link-icoon die kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen, instellingen of grote ondernemingen die minimaal honderd jaar bestaan. Het symboliseert het respect, de waardering en het vertrouwen van de Koning tegenover de ontvanger. Bedrijven of instellingen met een nutskarakter en financiële instellingen komen meestal niet voor een predicaat in aanmerking.

Hofleverancier

Als hofleverancier mag een bedrijf het koninklijk wapen voeren, met de toevoeging "Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier". De Koning kan dit recht toekennen aan particuliere ondernemingen uit het midden- en kleinbedrijf die een belangrijke plaats innemen in hun regio en daarnaast minimaal honderd jaar bestaan.

Erepenning

De Koninklijke erepenning is een ereteken dat kan worden verleend aan verenigingen, stichtingen, instellingen en aan sportverenigingen. De erepenning symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger.

Voordragen

Wij adviseren u altijd contact met de gemeente op te nemen als u een Koninklijke onderscheiding wilt aanvragen.

U vraagt een Koninklijk predicaat of erepenning aan via de burgemeester van de plaats waar de organisatie staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.