Eenmalige energietoeslag, inwoners met laag inkomen

Heeft u een minimuminkomen? Dan komt u in aanmerking voor de energietoeslag 2023. Dit is een vergoeding om uw energierekening te betalen. U vraagt de energietoeslag aan via Gezond Verzekerd. Heeft u de energietoeslag 2023 al automatisch ontvangen? Dan hoeft u niets meer te doen.

De energietoeslag

De energietoeslag gebruikt u voor het betalen van uw energierekening. Het is een bedrag van totaal 1.300 euro. Dit bedrag telt niet mee als inkomen en heeft daarom geen invloed op eventuele andere toeslagen. U ontvangt het bedrag na maximaal 8 weken op het opgegeven IBAN. U kunt tot en met 30 juni 2024 uw aanvraag doen.

Wanneer komt u in aanmerking voor de energietoeslag?

De uitkering van de eenmalige energietoeslag hangt af van uw inkomen en woonsituatie. Onderstaand overzicht helpt u bij inschatten of u in aanmerking komt. De hoofdhuurder of eigenaar van de woning vraagt de eenmalige energietoeslag aan per adres.

Inkomensgrenzen per maand inclusief vakantietoeslag, 120% van de bijstandsnorm:

Uw situatieBedrag
Alleenstaand. 21 jaar tot AOW-leeftijd€ 1.459,94
Alleenstaand. Vanaf AOW-leeftijd   € 1.629,19
Samenwonend/getrouwd. 21 jaar tot AOW-leeftijd € 2.085,62
Samenwonend/getrouwd. Vanaf AOW-leeftijd € 2.212,32

Goed om te weten als u een aanvraag doet

 • Wij toetsen of u een minimuminkomen heeft.
 • U ontvangt per huishouden één toeslag.
 • De toeslag telt niet mee als inkomen.

Wanneer ontvangt u geen eenmalige energietoeslag?

U ontvangt geen eenmalige energietoeslag  via de gemeente als u op de aanvraagdatum:

 • de energietoeslag van een andere gemeente heeft ontvangen;
 • de afgelopen 3 maanden inkomsten boven 120% van het bijstandsniveau had;
 • in een instelling of opvanghuis woonde;
 • alleen een briefadres had in de gemeente en geen eigen woonadres;
 • niet in West Betuwe woonde;
 • geen geldige verblijfstitel had;
 • u samenwoonde met iemand die de toeslag al ontving.

Informatie over de aanvraag bij Gezond Verzekerd

U meldt zich eerst aan op de website van Gezond Verzekerd. 

Daarna kunt u op twee manieren uw aanvraag doen; Aanvragen met hulp van de Ockto-app of u upload uw documenten op de webpagina. 

1. Meld u aan op www.gezondverzekerd.nlexterne-link-icoon.
U ontvangt een casenummer via het opgegeven e-mailadres.
2. U vraagt de energietoeslag aan met hulp van de Ockto-app.

Aanvragen via de Ockto-app

De gemeente West Betuwe maakt gebruik van de Ockto-app voor de aanvraag van de energietoeslag. Via de Ockto-app stuurt u eenvoudig, vertrouwelijk en automatisch uw inkomensgegevens op. Veel gemeenten maken gebruik van de Ockto-app. U logt in met uw  DigiD.  

3. Uploaden via de webpagina van Gezond Verzekerd

 • Ga naar Aanleveren bewijsstukkenexterne-link-icoon op gezondverzekerd.nl.
 • Gebruik uw casenummer en geboortedatum om uw inkomensgegevens handmatig te uploaden. Op de webpagina leest u welke documenten u nodig hebt.

Komt u alsnog in geldproblemen?

Inwoners met een laag inkomen en weinig vermogen kunnen gebruikmaken van verschillende vergoedingen en regelingen. Door gebruik te maken van deze regelingen, verlaagt u uw maandelijkse uitgaven. U vindt alle informatie hierover op www.wegwijsinwestbetuwe.nl/geldzakenexterne-link-icoon. Ook vindt u hier uitgebreide tips over budgetteren, huishoudelijke administratie, energiebesparing en veel meer. Voor directe hulp neemt u contact op met onze budgetcoaches via telefoonnummer 0345 72 88 01.

Energiebesparing

Vaak kunt u al heel makkelijk besparen op uw energiekosten door maatregelen in of aan uw huis te treffen. Het Energieloket West Betuwe helpt u hierbij. Zij geven u onafhankelijk en persoonlijk advies over energiebesparing en het verduurzamen van uw woning. Ook biedt Energieloket West Betuwe gratis een energiecoach aan. Deze coach kijkt dan samen met u naar bespaarmogelijkheden. Kijk op de website van het Energieloketexterne-link-icoon. Het Energieloket werkt in opdracht van de gemeente West Betuwe.

Heeft u hulp nodig met aanvragen? Welzijn West Betuwe heeft een Hulppunt.

Wilt u gebruikmaken van het hulppunt van Welzijn West Betuwe? Meld u dan aan via telefoonnummer 06 18 34 32 39 of stuur een e-mail naar hulppunt@welzijnwestbetuwe.nl voor het maken van een afspraak. 

U vindt de Hulppunten in Geldermalsen, Asperen, Beesd, Vuren en Ophemert. Kijk op de website van Welzijn West Betuweexterne-link-icoon voor meer informatie.