Aangifte overlijden

Meestal doet de uitvaartondernemer de aangifte van overlijden bij de gemeente. Als nabestaande kunt u dit ook zelf doen. U doet de aangifte in de gemeente waar de persoon is overleden. Uitvaartondernemers hebben de mogelijkheid om online aangifte van overlijden te doen. U maakt hiervoor gebruik van eHerkenning. Dit is een 'DigiD voor bedrijven' waarmee u veilig kunt inloggen bij overheidsinstanties.

Belangrijk om te weten

Als nabestaande kunt u ook zelf aangifte van overlijden doen. Dat doet u in het gemeentehuis als diegene in de gemeente West Betuwe is overleden. Meestal moet dit binnen 6 dagen na het overlijden. Een begrafenis of crematie moet namelijk uiterlijk op de 6e werkdag na het overlijden plaatsvinden.

Begraven is mogelijk van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 en 16.00 uur. Andere tijden zijn in overleg mogelijk.

Uitstel van begraven of crematie

Soms is het niet mogelijk om iemand binnen 6 dagen na overlijden te begraven of cremeren. U kunt dan uitstel vragen aan de burgemeester. Meestal regelt de uitvaartondernemer dit uitstel.

Overlijden in het buitenland

Is iemand uit Nederland in het buitenland overleden? Dan geeft u dit door aan de gemeente waar deze persoon woonde. Hiervoor hebt u een (gelegaliseerde) overlijdensakte nodig uit de plaats waar de persoon is overleden. U kunt hiervoor contact opnemen met de Nederlandse ambassade of het consulaatexterne-link-icoon.

Is er in het land waar u bent geen Nederlandse diplomatieke post? Dan kunt u naar de ambassade gaan van een ander EU-land. Of neem contact op met uw reisorganisatie of lokale politie. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheidexterne-link-icoon.

Meenemen

Voor de aangifte van een overlijden heeft u de volgende documenten nodig:

  • Geldig identiteitsbewijs van de persoon die aangifte van overlijden doet.
  • B-enveloppe (een enveloppe met vermelding van doodsoorzaak voor het CBS).
  • Bij een natuurlijke doodsoorzaak: verklaring van overlijden, afgegeven door arts of gemeentelijk lijkschouwer.
  • Bij een onnatuurlijke doodsoorzaak: verklaring van geen bezwaar crematie/begrafenis, afgegeven door de Officier van Justitie.
  • Als uitstel van crematie/begrafenis noodzakelijk is: verklaring van geen bezwaar afgegeven door een geneeskundige.
  • Als er sprake is van ontleding: verzoek aan burgemeester tot afgifte verlof tot ontleding.
  • Eventueel het trouwboekje voor het bijwerken van gegevens overledene.

Kosten

Er zijn geen kosten verbonden aan het aangeven van een overlijden

Een afschrift van de overlijdensakte kost € 16,60.