9 februari 2023 - Watersnood - Column van de burgemeester

9 februari

Watersnood

Vorige week was er in de media veel aandacht voor de herdenking van de watersnoodramp van 1953. Ook zeventig jaar na deze ingrijpende gebeurtenis komen er verhalen naar buiten die niet eerder verteld zijn. Verhalen over bijzondere reddingsoperaties. Over dapperheid en doorzettingsvermogen. Verhalen over de verbijstering bij tragische situaties van verdrinkingen van familieleden. Over het onpeilbare verdriet dat soms jarenlang verborgen is gebleven.

Bij deze verhalen vind ik het iedere keer weer aangrijpend dat in die periode maar weinig aandacht was voor de psychosociale aspecten. En ook niet voor de gevolgen daarvan op langere termijn. Sommige mensen zijn voor hun verdere leven emotioneel beschadigd.

Ik dacht terug aan de tijd dat ik op Goeree-Overflakkee werkte. In 2003 was de vorige grote nationale herdenking van de ramp. Ik herinnerde me dat toen iemand voor het eerst haar verdrietige persoonlijke verhaal met anderen deelde. Ik hoorde dat mensen bij iedere (zware) storm, zeker rond eind januari of begin februari, ’s nachts niet gingen slapen. 

De mentaliteit van veel getroffenen na de ramp was dat we moesten aanpakken. De schade aan dijken en wegen herstellen en de huizen weer opbouwen. De handen uit de mouwen, zoals de ‘moddermeisjes’ deden, die hielpen bij de grote schoonmaak. Niet te veel nadenken en piekeren, maar vooral doen. 

In het Rivierengebied zijn er in deze periode ook herinneringen aan een watersnood. Bij mijn bezoeken aan jubilerende echtparen komt de bijna-ramp van januari 1995 vaak ter sprake. Dan hoor ik wat het betekende om met je hele ‘hebben en houwen’ te moeten vluchten voor het wassende water. Hoe lastig het was om vervoer te organiseren. Hoe ingewikkeld het was om alle koeien van een boerderij elders onder te brengen. Hoe vol de uitvalswegen waren. 

De herinneringen aan 1953 en 1995 moeten ons scherp blijven houden op de waterveiligheid. 

Hartelijke groet, Servaas Stoop

Reageren? Stuur dan een mail naar communicatie@westbetuwe.nl.