5 september 2023 - Vakantieherinneringen - Column van de burgemeester

5 september 2023

Vakantieherinneringen

Een vakantie is voor veel mensen een periode van een verblijf elders. In Nederland of in een (heel) ver buitenland. We trekken er op uit om uit te rusten en afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen. En weer nieuwe energie op te doen. Of we bezoeken familie in Canada of Oostenrijk.

We komen terug met ervaringen en verhalen. En dan zeggen we: ‘we hebben mooie herinneringen gemaakt’. Hoewel ik me realiseer dat het soms ook heel anders gaat. Ik denk aan de heftige bosbranden in Griekenland en Frankrijk, de overstroming in Slovenië en de extreme regenbuien in Italië of de extreme hitte.

Mijn vrouw en ik moesten deze zomer even schakelen. In het land waar we met een camper naartoe wilden gaan, zouden de temperaturen weer naar recordhoogten stijgen. Dus besloten we naar een gebied te gaan met ‘beter weer’. Met een camper ben je wat dit betreft flexibel. Uiteindelijk waren we ‘lekker weg in eigen land’. Hoe heeft u vakantie gevierd?

Vakantieherinneringen houden we vast met foto’s. Vroeger bracht ik de fotorolletjes naar de drogisterij. Iedere keer weer spannend hoe de afdrukken eruit zouden zien. Was de foto bewogen en dus vaag? Had ik per ongeluk een foto genomen met een blanco of juist zwarte afdruk als resultaat?

En daarna? Bij mij verdwenen de mapjes met foto’s en negatieven met een jaartal erop in een schoenendoos. Ze komen soms weer tevoorschijn als ik voor een of andere familieaangelegenheid leuke foto’s zoek. U herkent het wellicht. Er zijn ongetwijfeld ook lezers die foto’s direct in een mooie map of album plakten.

Dat was toch eigenlijk makkelijker dan nu. De foto’s staan ‘in de cloud’ of op de computer. Gezellig samen een fotoalbum doorbladeren heeft toch wel iets. Hoe dan ook: we hebben mooie herinneringen gemaakt. Ik hoop u ook! Nu weer over tot de orde van de dag.