31 oktober 2023 - Vallende bladeren - Column van de burgemeester

31 oktober 2023

Vallende bladeren

De herfst heeft nu definitief zijn entree gemaakt. In de achterliggende weken was er nog sprake van een bijzondere nazomer. Met – voor de tijd van het jaar – hoge temperaturen. Nu zijn wind en regen regelmatig ons deel. We zien in de natuur dat de bladeren verkleuren en van de bomen vallen. Op enkele plaatsen zag ik weer bladkorven staan, zodat het verzamelde bladafval daarin kan. Dan is ons straatje weer letterlijk schoongeveegd.

Eind deze week gaat ook de klok weer een uur terug. Vooral aan het eind van de middag merken we dat het weer vroeger donker wordt.

Er wordt wel gezegd dat het vallen van de bladeren bij sommige mensen gevoelens van zwaarmoedigheid of neerslachtigheid oproept. Of dit wetenschappelijk gezien klopt, weet ik niet. Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Het is als in de natuur. De bloeitijd is ten einde. De vruchten zijn rijp en geoogst. Of zijn van de boom of struik afgevallen. Bladeren sterven af. Er is sprake van een neergang of een overgang naar een sluimer- of ruststand.

Zo’n neergang kan zich ook in een mensenleven voordoen. Regen en kou, zeker als deze lang achter elkaar aanhouden, kunnen ons ‘depri’ maken. Toch is het winterseizoen lang niet voor iedereen een neergang of sluimertoestand. Jazeker, de buitensport ligt voor een groot deel stil. Maar binnen zijn er heel veel activiteiten. In een doorgaande lijn of als voorbereiding op nieuwe seizoenen. Volop kans om te werken aan een positieve gemoedstoestand.

Ik krijg bij de herfst ook een ander gevoel. Als de regen tegen de ramen klettert en de wind langs de huizen loeit, kan ik het me bij wijze van spreken op de bank gemakkelijk maken met een fleecedeken. In het weekend kan de houtkachel of open haard aan. We letten op de sfeerverlichting. Zo maken we het ons behaaglijk. En denken aan de positieve dingen die gaan komen.