23 september 2023 - Beet - Column van de burgemeester

23 september 2023

Beet

Onlangs ging ik op stap met groene boa’s. ‘Groene wat’? Buitengewone opsporingsambtenaren op het gebied van milieu in het landelijk gebied. Anders gezegd: toezichthouders/handhavers voor het gebied buiten de bebouwde kom. Deze avond doen we visserijcontroles in Rivierenland. Wat komen we zoal tegen?

Iemand wil met zijn gezinnetje gaan varen. Precies in een deel van de Linge waar dat niet mag. Dus moeten ze de boot opladen op de trailer. Hopelijk vinden ze snel een andere helling en wordt het verder een leuke avond.

Twee jongemannen hebben net hun spullen ingeladen in hun rubberbootjes. Ik ben onder de indruk van hun uitrusting. Alsof ze een paar dagen op bivak gaan. Alles is in orde.

Een groepje mannen van buitenlandse komaf heeft er zin in. Tentje, eten, muziekje erbij, een koelbox met pils. Een gevangen vis voor thuisconsumptie ligt op apegapen. Deze moet ter plekke uit zijn lijden worden verlost. Zo dan: twee flinke klappen met een zware steen. Ik kijk even de andere kant op.

Verderop willen vissers hun kansen vergroten door wat ik maar een visvinder noem. Een minibootje midden op het water dat gegevens zendt naar een soort iPad met kleurtjes en bliepjes. Prijzig spul voor een paar snoekbaarzen…

Op een terrein van Rijkswaterstaat zijn mensen aan het nachtvissen. Maar op die plek mag dat niet. Als ze op hun visplanner hadden gekeken, hadden ze het geweten. Ze krijgen een waarschuwing.

Dan de laatste vangst. In een auto van gasten die niet gaan vissen ligt verdacht spul: wiet en witte kristallen. Boa’s zijn hier niet bevoegd om op te treden. Ze roepen de politie op. Een tijdje later neemt die het spul in beslag. De boete zal waarschijnlijk minstens driehonderd euro zijn. Dat is pech als je de volgende dag naar een festival wilt.