22 maart 2023 - Tellen - Column van de burgemeester

22 maart

Tellen

Wat was dat weer een megaklus, dat tellen van alle uitgebrachte stemmen op de verkiezingsdag. Vorige week woensdagavond om 21.00 uur sloten alle stembureaus. Toen werden de stembussen geleegd. Alle formulieren uitgevouwen en op stapels gelegd. Voor de provinciale verkiezingen achttien stapels, omdat er zoveel partijen aan de verkiezingen meededen. Voor het waterschap waren het er dertien. Daarnaast waren er nog twee kleinere stapels. Voor blanco stemmen en voor ongeldige stemmen, wanneer er bijvoorbeeld twee hokjes rood zijn gemaakt.

Na het sorteren begon het tellen. Het ene bureau was iets eerder klaar dan het andere. Dat heeft natuurlijk te maken met het aantal kiezers dat geweest is. Dat aantal varieerde tussen ongeveer 230 (in een van onze dorpen) en 1.735 (op een van de locaties in Geldermalsen). Na de controle van de totaaltellingen van alle stapels gaven de voorzitters de cijfers door aan het centrale bureau. Daar zetten medewerkers de cijfers in een systeem om ze door te sturen naar de provinciale en landelijke diensten. Tot slot bracht men alle spullen naar sporthal De Randhorst in Geldermalsen. Voor de meeste leden van stembureaus was het ver na middernacht voordat ze thuis waren.

Donderdag deden tientallen vrijwilligers en medewerkers in de sporthal de controletelling. Dus weer stapels per partij. Daarna telden zij per lijst de stemmen per kandidaat. Dat is echt monnikenwerk. Bij sommige lijsten waren de meeste stemmen op nummer 1. Lekker overzichtelijk. Bij andere was het aantal verspreid over de hele lijst. Bij soms meer dan 50 kandidaten was dit een bewerkelijke klus. Alle correcte tellingen moesten handmatig in het computersysteem worden ingevoerd. Ook daarbij een dubbele check. Want een foutje is zo gemaakt.

Donderdagavond zat de meegaklus zit er op. Dankzij de inspanningen van de leden van stembureaus en de stemtellers. Bij elkaar zo’n 350 mensen, vrijwilligers en medewerkers. Veel dank voor jullie inzet!

Hartelijke groet, Servaas Stoop

Reageren? Stuur dan een mail naar communicatie@westbetuwe.nl.