22 februari 2023 - Een jaar oorlog - Column van de burgemeester

22 februari

Een jaar oorlog

Eigenlijk is de kop boven deze column maar moeilijk te bevatten. Deze week staan we stil bij een jaar oorlog in Oekraïne. Iedereen was vorig jaar verbijsterd dat het onmogelijke toch gebeurde. Oorlog in Europa door de inval van Rusland. Begin maart kwam een stroom vluchtelingen op gang. Velen met de gedachte dat ze hier niet al te lang zouden hoeven blijven. Vandaag zijn er tienduizenden vooral moeders en kinderen al bijna een jaar in Nederland. In onze gemeente verblijven er ruim 350.

Deze week staan we stil bij een jaar oorlog in Oekraïne. We bedenken dat velen een gastvrij onthaal kregen bij gezinnen in hun eigen woonhuis of een aparte verblijfsruimte. Ook de gemeente zorgde voor opvangmogelijkheden. We zijn de vele inwoners, instanties, verenigingen en kerken dankbaar voor hun inzet. Om te zorgen dat mensen uit Oekraïne onderdak hebben. Om onderwijs te geven aan de kinderen. Om volwassenen de kans te geven om te gaan werken.

Deze week staan we stil bij een jaar oorlog in Oekraïne. We treuren met hen die verdriet hebben. Omdat er duizenden jonge mensen gedood zijn in gevechten. Omdat zij geliefden moeten missen. Of omdat hun oorspronkelijke woonplek geheel is verwoest. Omdat hun omstandigheden uitzichtloost schijnen. We kunnen het proberen te beseffen, omdat de beelden de oorlog als het ware bij ons in de huiskamer brengen.

Deze week staan we stil bij een jaar oorlog in Oekraïne. We zijn dankbaar voor wat we hebben kunnen doen voor de ontheemden. We hopen en bidden dat er een eind komt aan de oorlog. Dat de nietsontziende verwoesting stopt. Dat er gepraat gaat worden in plaats van geschoten.

Deze week staan we stil bij een jaar oorlog in Oekraïne. We worden letterlijk stil. Ieder woord is nu even te veel….

Hartelijke groet, Servaas Stoop

Reageren? Stuur dan een mail naar communicatie@westbetuwe.nl.