2 mei 2023 - Vieren en herdenken - Column van de burgemeester

2 mei 2023

Vieren en herdenken

Eind april en begin mei beleven we altijd een periode van vieren en herdenken. We vieren Koningsdag en onze vrijheid en we herdenken de oorlogsslachtoffers. Het zijn uitersten. We vieren het leven tijdens de verjaardag van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Bevrijdingsdag. Op 4 mei staan we letterlijk twee minuten stil bij de doden.

Deze gelegenheden zijn van blijvende waarde. Allereerst omdat we als land, provincie, gemeente, dorp en buurt kunnen laten zien dat we eensgezind zijn. Dat we dit samen beleven. Dat we ons aan elkaar verbonden weten rondom ons staatshoofd. Dat we ons samen bewust zijn van de gruwelijkheden van oorlog en de waarde van vrede en vrijheid.

Koningsdag 2023 is weer achter de rug. Volgens mij heerste overal een feestelijke sfeer. Tien jaar Koningschap was een kroontje op deze dag. Ik bewonder de vrijwilligers van de verschillende Oranjeverenigingen die weer allerlei activiteiten organiseerden. Verschillende muzikale programma’s, feestelijk versierde fietsen en andere voertuigen. Kleedjesmarkten waar zowel kinderen als volwassen opruiming hielden, opdat anderen tegen een aantrekkelijk prijsje iets leuks kunnen scoren.

De dag voor Koningsdag was de traditionele Lintjesregen. In onze gemeente werden zes vrouwen en drie mannen opgenomen in de Orde van Oranje-Nassau. In officiële taal hebben zijn zich geruime tijd ten bate van de samenleving ingespannen. Het was me een genoegen om tijdens de ceremonie aandacht te besteden aan hun verdiensten.

Donderdagavond ‘herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna’. Deze officiële tekst maakt duidelijk waar het om gaat. Het jaarthema is ‘Leven met oorlog’. Ik hoop dat velen aanwezig zullen zijn bij de herdenkingen in onze gemeente. Er is alle reden toe!