12 juli 2023 - Afscheid - Column van de burgemeester

12 juli 2023

Afscheid

Eind vorige week stond voor mij in het teken van afscheid nemen. Dat lijkt mij dan ook voor deze laatste column voor de zomervakantie een mooi onderwerp.

Donderdag nam Kees de Kat afscheid als hoogste baas van Fruitmasters in Geldermalsen. Hij stond ruim 12 jaar aan het roer. In de achterliggende ruim drie jaar heb ik hem ervaren als een warm pleitbezorger voor de fruitteelt. Allereerst voor ‘zijn’ telers, maar ook de bredere economische betekenis van deze sector. Zijn afscheid markeerde ook een nieuw begin. De eerste paal ging de grond in voor een grote operatie. De forse verbouwing en uitbreiding van het magazijn en nieuw pakstation. En er is natuurlijk een nieuwe CEO in de persoon van Adriaan Vis.

Donderdag nam de directeur van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid afscheid. Hij is met pensioen gegaan. De laatste drie jaar waren heel hectisch. Denk aan de coronaperiode, de Oekraïnecrisis en de vluchtelingencrisis. Uiteraard heeft hij gewoon een opvolger: de een gaat en de ander komt.

Donderdag namen vier gedeputeerden van de provincie Gelderland afscheid. Dat was voor drie van hen een eigen keuze. En voor een het gevolg van de uitslag van de Statenverkiezingen. Zij hebben een drukke bestuursperiode achter de rug. Ik ben benieuwd wat de wisseling van de wacht ons gaat brengen.

Na deze drie herinneringen dacht ik dat het tijd is om even afscheid te nemen van de lezers. Het is tijd voor de zomerpauze. Ik wilde het hierbij laten, totdat ik een ‘Haags’ signaal kreeg. De ministers hebben de conclusie getrokken dat het tijd is om van elkaar afscheid te nemen. En dan niet om elkaar een goede vakantie te wensen. Maar omdat ze het niet eens werden over een politiek gevoelig onderwerp. Opnieuw een crisis. Ondanks dit wens ik u een fijne zomer.